ÖVER 60 MIN | Avancerad

Kycklingfiléer i marinad med grön sås

En härligt god kycklingrätt som dessutom passar ypperligt att servera som buffé under bjudningar. Stek och marinera kycklingfiléer i en marinad av honung och örtkryddor och servera med en grön sås av basilikablad och bladpersilja.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kycklingen: Stek kycklingfiléerna i matfettet i omgångar 8-10 min på varje sida eller tills de är genomstekta. Krydda med salt och peppar.
  2. Marinad: Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  3. Lägg de nystekta kycklingarna i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och låt de marinera någon timme. Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
  4. Grön örtyoghurtsås: Lägg basilika, persilja och skalade vitlöksklyftor i en matberedare. Tillsätt olja, salt och peppar. Mixa till en grön örtolja. Blanda det mesta av örtoljan med yoghurt (spara lite örtolja till servering). Lägg upp örtyoghurten i en skål.
  5. Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda marinaden över kycklingen, ringla lite av örtyoghurtsåsen och resten av örtoljan på kycklingen.
  6. Till servering: Dekorera gärna kycklingen med färsk basilika och körsbärstomater och servera med resten av örtyoghurten.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och yoghurt mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Servera gärna med en sallad.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 8 kycklingfiléer
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 tsk salt
  • 2 krm mellanmalen svartpeppar
Marinad
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 4 msk flytande honung
  • 1 tsk gourmetsalt
  • 1 krm mellanmalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor pressade
  • 1 kruka färska örtkryddor timjan eller oregano
Grön örtyoghurtsås
  • 1 dl hårt packad basilikablad
  • 1 dl hårt packad blad av bladpersilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2 - 2 1/2 krm salt
  • 2 krm mellanmalen peppar
  • 4 dl matyoghurt
Till servering
  • färska örtkryddor t ex basilika och oregano
  • körsbärstomater