Knäckkola

882
17
Knäckkola

Knäckkola är ett klassiskt recept som många starkt förknippar med julgodis. Kolan har en söt och god smak av sirap, socker, grädde och mandel. Många praktiska tips medföljer även i detta perfekta kolarecept.

Skriv ut
Knäckkola

Ingredienser

40 st
2 dl
socker
2 dl
ljus sirap
2 dl
vispgrädde
1 msk
smör eller margarin
3 msk
hackad sötmandel

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkfri ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat per knäck.

Gör så här

Tips

Kulprov: När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas i är det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. Enklast är att mäta smeten med en digitaltermometer.

Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Vad tyckte du om receptet?

882

Kommentarer

Suzanne

2012-12-07

Ett mycket bra och lätt recept. Blir kanongott!

Linnéa

2011-12-18

Jättebra recept! Har aldrig gjort knäck innan men detta recept var i alla fall busenkelt. Bytte ut hälften av mandeln till små krossade polkgrisbitar och det blev jättegott. Fick ut ca 60 knäckisar. God jul!

Anna-karin

2011-12-13

Jag bytte ut mandeln mot krossade polkagrisar vilket varmt kan rekommenderas.

Näringsvärde per portion

Energi 268 KJ / 64 kCal
Fett 3 g
Salt 0.09 g
Kolhydrater 10 g
Protein 0.2 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept