Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Knäckebröd

Knäckebröd, eller tunnbröd, ur egen ugn tar lite tid att göra men blir lyxigt knaprigt och något att överraska dina gäster med. Knäckebrödet förvarar du i en burk med lock för att bevara krispigheten.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 24 kakor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W), ca 1 min. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och rågmjölet.
  2. Häll i lite av vetemjölet och arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim.
  3. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 24 bitar. Kavla ut degbitarna, först med vanlig kavel och sedan med kruskavel. Borsta bort överflödigt mjöl och lägg kakorna på plåtar.
  5. Grädda undan för undan mitt i ugnen i 3-4 min. Lägg knäckebröden på galler och låt kallna. Förvara knäckebrödet i en burk med lock.

Tips

Tips 1: Har du ingen kruskavel kan knäckebrödet naggas tätt med en gaffel innan det gräddas.

Tips 2: Smaksätt gärna knäckebrödet med tex 1 tsk stött kummin, 1 tsk stött fänkål blandad med 1/2 tsk stött anis eller 1 msk torkad rosmarin eller timjan.

Ingredienser

Portioner: 24 kakor
  • 1/2 paket jäst (à 50g)
  • 4 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 2 1/2 dl vetemjöl
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer