Karrégryta med äpple & plommon

27
6
Karrégryta med äpple & plommon

Behöver du en mumsig rätt som går att frysa in? Då kanske denna karrégryta med äpple och plommon skulle passa dig. Låt den krämiga grytan puttra ihop och servera med kokt potatis och rårörda lingon eller frys in direkt till mättande matlådor.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2011

Karrégryta med äpple & plommon

Ingredienser

8 lådor
5 kg fläskkarré i bit
2 påsar fryst tinad hackad lök (à 450 g)
100 g smör
2 1/2 msk salt
750 g katrinplommon
16 lagerblad
1/2 msk vitpepparkorn
4/5 msk kryddpepparkorn
1 flaska konc kalvfond (à 180 ml)
1 1/2 dl äppelcidervinäger
2 1/2 l vatten
1 kg röda äpplen
1 1/2 l vispgrädde
3 msk kinesisk soja

Till servering

ev kokt potatis
ev rårörda lingon

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Gör så här

Tips

Receptet är provlagat för 8 lådor (à 1 1/4 l) men går även bra att laga för 4 port.

Ingredienser för 4 port:
600 g fläskkarré i bit
1 gul lök
2 msk smör
1 tsk salt
1 1/2 dl katrinplommon
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 msk konc kalvfond
1 msk äppelcidervinäger
3 dl vatten
1 rött äpple
2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

27

Kommentarer

Emma

2021-10-24

God gryta, smakar lite jul! Däremot mycket mat! Gjorde halva receptet, blev 16 portioner .

Gunilla

2020-10-30

Riktigt supergott!!

Johanna

2020-01-04

Vi valde att göra halva receptet och lät det koka dubbelt så länge. Blev supergott! Till och med sjuåringen åt upp! Det här kommer vi göra fler gånger.