Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Karamellparfait med äppelsås

Karamellparfait med äppelsås är ett utmanade och utsökt recept till din festliga dessert. Parfaiten får ett smarrigt täcke av karamelltryffel och till karamellparfaiten serveras en ljuvlig god sås av äpplen.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2000
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 6 portioner.

  1. Vispa äggulorna. Häll sockret i en gryta. Tillsätt 1 msk vatten. Karamellisera till mörk gyllenbrun färg. Häll på 1/2 dl varmt vatten och blanda snabbt.
  2. Häll sockerblandningen sakta över äggulorna under vispning på låg hastighet. Vispa det kallt på hög hastighet. Vispa grädden och vänd samman karamellmassan med den vispade grädden. Häll ner i lämpliga formar och frys genast.
  3. Karamelltryffel: Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp vispgrädde, honung och farinsocker.
    Ta kastrullen från plattan, tillsätt chokladen och rör till slät tryffel. Den ska svalna innan den kan hällas över parfaiten.
  4. Äppelsås: Skölj och kärna ur äpplena. Skär i bitar och mixa med övriga ingredienser så slätt som möjligt. Sila genom silduk eller durkslag.
  5. Anrätta: Ta ut parfaiten och ta ut den ur formen (kan underlättas om den snabbt sänks ner i hett vatten). 
  6. Täck parfaiten med karamelltryffeln som ska vara 30-35°C.
  7. Lägg den övergjutna parfaiten på en tallrik. Häll äppelsåsen runt omkring och låt den stå i kyl 5-10 minuter före servering. Det går också att servera den flytande tryffeln som sås på tallriken bredvid parfaiten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1/2 dl vatten
  • 2 rumsvarma äggulor
  • 1 dl vispgrädde
Karamelltryffel
  • 100 g ljus chokladkaka
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 2 msk farinsocker
Äppelsås
  • 2 gröna äpplen
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk honung
  • 2 msk citronsaft
Lägg till i inköpslistan