Karamelliserade mandlar med sirap
Ett enkelt och fantastiskt recept för alla som gillar söta mandlar. Du gör karamelliserade mandlar av sirap, socker, salt och sötmandel. Lyxigt godis att servera till exempel vid jul.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2002
Ingredienser
2 dl
3 msk ljus sirap
1 1/2 msk socker
1/2 tsk salt
200 g sötmandel (200 g = 1 påse)
Gör så här
Tips
Godisvarianter
Chokladdoppade mandlar: Doppa de kanderade mandlarna i smält mörk, vit eller mjölkchoklad. Varirera man dem genom att vända vissa i kakao får man ännu fler sorter. Att doppa de kanderade mandlarna i smält choklad är ett perfekt juljobb för barnen.
Konfekt: Tryck fast en kanderad mandel på en chokladdoppad mandel så blir det till en dubbel konfektbit.
Chokladdoppade mandlar: Doppa de kanderade mandlarna i smält mörk, vit eller mjölkchoklad. Varirera man dem genom att vända vissa i kakao får man ännu fler sorter. Att doppa de kanderade mandlarna i smält choklad är ett perfekt juljobb för barnen.
Konfekt: Tryck fast en kanderad mandel på en chokladdoppad mandel så blir det till en dubbel konfektbit.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Kanon! Har gjort dessa sedan 2002 och de är så uppskattade! Gör de i en stor gjutjärnspanna och fyller på med mandlar så det täcker hela pannan, blir ca 300 gr mandlar. Sedan in i ugnen med hela pannan. Jag tycker det är bättre än en plåt för då håller sig bubblandet och röran i pannan och flyter inte ut och bränns. 150 grader i ca 12 min. Rör om efter halva tiden. Sedan häller jag över allt på ett bakplåtspapper och separerar mandlarna.
Jenny
2023-12-10Enkelt men inte särskilt gott. Tog ut ur ugnen efter 10 minuter, hade blivit brända annars.
Karin
2022-12-24Enkelt, smidigt och förvånansvärt gott. Flytta de färdiga mandlarna ett par gånger innan sockret stelnar under dom.
Jonas
2022-12-22