Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kanel- och lingonpaj med lingonmaräng

Ett lyxigt recept på härlig kanel- och lingonpaj med lingonmaräng. Du gör efterrätten av bland annat smör, mjöl, ägg, lingon, socker, kanel och gelatinblad. Servera den utsökta pajen med glass eller grädde!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 8 bitar.

  1. Pajskal: Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och salt. Tillsätt äggulan. Knåda till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåp ca 25 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills pajen börjar få färg. Låt svalna.
  3. Kompott: Koka upp lingon, socker och kanelstång, låt koka i ca 3 minuter. Ta av från värmen. Ta upp kanelstången.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Lyft upp dem och rör ner dem i den varma lingonkompotten. Låt svalna.
  5. Maräng: Koka upp vatten och 1 1/4 d socker i en kastrull. Koka på svag värme till 122°C, ca 7 minuter. Använd digital termometer.
  6. Vispa äggvitorna med 1 1/2 msk socker till ett fast skum. Vispa ner den heta sockerlagen i skummet. Fortsätt vispa tills marängen svalnat.
  7. Gaffelmosa lingonen. Vänd ner i marängen.
  8. Fyll pajskalet med lingonkompotten. Spritsa eller bre marängsmeten ovanpå, forma gärna snyggt med gaffel. Grädda mitt i ugnen (200°C) ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna något och servera gärna medvaniljglass eller lättvispad grädde.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och servera med laktosfria produkter.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och servera med mjölkfria produkter.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
Pajskal
  • 150 g smör (kallt)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
Kompott
  • 250 g lingon
  • 1 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 2 gelatinblad
Lingonmaräng
  • 1/2 dl vatten
  • 1 1/3 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 1/2 msk strösocker (till äggvitorna)
  • 100 g frysta lingon
  • salt
Lägg till i inköpslistan