Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Kalvtartar med Tellicherrymayo och schalottenlök

Härligt lyxig och inte speciellt avancerad förrätt som du måste testa om du tycker om råbiff. Den fylliga aromen från den finaste svartpepparn, Tellicherry, från Kerala i Indien framträder än mer när den får ett litet uppkok.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tartar: Putsa kalvytterlåret, skär sedan i fina tärningar, ca 1/2 cm. Strö på socker för att förhindra oxidation. Ställ in i kylen.
  2. Tellicherrymajonnäs: Koka de hela svartpepparkornen i en kastrull med vatten i ca 6 minuter. Häll av vattnet. Lägg peppar, vinäger och äggula i en skål. Blanda ihop allt med en mixerstav. Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle så att det bildas en majonnäs.
  3. Schalottenlök: Skala schalottenlöken och hyvla den i tunna ringar på en mandolin eller skiva tunt med kniv. Blanda vinäger och socker i en kastrull och lägg ner hälften av den skivade löken. Koka upp snabbt, ställ sedan åt sidan till servering.
  4. Värm rapsoljan till 160°C i en kastrull. Panera den andra hälften av löken i maizena och fritera tills gyllenbrun.
  5. Till servering: Ta ut köttet ur kylen, blanda det med lite salt, peppar och olivolja. Bred ut crème fraiche på en tallrik, toppa med tartar, lök och majonnäs. Garnera med krasse.

För alla

Innehåller ägg. Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Recept och bild i samarbete med Santa Maria. Receptet är framtaget av Douglas Fagerman, tidigare medlem i Svenska Juniorkocklandslaget.

Ingredienser

Portioner: 4
Tartar
  • 400 g kalvytterlår
  • 1 tsk socker
  • ca 1 tsk bergssalt (några varv med kvarnen)
  • ca 1 tsk Tellicherry svartpeppar (några varv med kvarnen)
  • 1 msk olivolja
Tellicherrymajo
  • 1 msk Tellicherry svartpeppar (hela korn)
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 3 äggulor
  • 4 dl rapsolja
Schalottenlök
  • 2 1/2 schalottenlök
  • 1/2 dl champagnevinäger alt vitvinsvinäger
  • 1/2 dl socker
  • 5 dl rapsolja eller frityrolja
  • 1/2 dl majsstärkelse
Till servering
  • 2 dl crème fraiche alternativt syrad grädde
  • krasse till dekoration
Lägg till i inköpslistan