Juliga köttbullar | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Juliga köttbullar

Köttbullar kan ätas till det mesta; som tillbehör på jul- eller påskbordet, som vardagsmat eller som tillbehör på mackan. Just det här receptet ger dig en riktigt julig smak på köttbullarna och passar utmärkt till julbordet!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda ströbröd, potatismjöl och vätska. Låt det svälla i minst 10 minuter.
  2. Tillsätt färs och salt, blanda väl. Rör ner ägg, peppar, lök, och nejlika.
  3. Forma färsen till jämna bullar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Skölj händerna emellanåt.
  4. Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i köttbullarna men inte för många samtidigt. Skaka pannan så att de blir brynta runt om. Minska värmen och efterstek utan lock i 3-5 minuter beroende på hur stora de är.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller s k ren havre.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd eller havregryn. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: välj ströbröd utan ägg eller havregryn. Uteslut ägget och ta ev lite mer vätska.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 4 msk osötat ströbröd eller havregryn (4 msk ströbröd motsvarar 3/4 dl havregryn)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 1/2 dl mjölk eller vatten
  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 1/2 krm svart- eller vitpeppar
  • ev 1/2 krm kryddpeppar
  • 1 msk råriven gul lök eller finhackad fräst lök (1 msk råriven motsvarar 2 msk fräst lök)
  • 1/2 tsk malen nejlika
  • 2 1/2 msk margarin till stekning
Lägg till i inköpslistan