Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Julens fruktkaka

En kaka full med härliga frukter som fått dra i konjak finner du i detta recept. Julens egen fruktkaka är underbart saftig och har dessutom lång hållbarhet. Prova denna kaka, du kommer inte ångra dig!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hacka cocktailbär och russin. Blanda med resterande frukt. Häll över pressad apelsin och konjak. Låt stå och dra ca 1 tim.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Rör matfett och socker pösigt i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget.
  4. Låt frukten rinna av (men spara spadet) och blanda den med mjöl och bakpulver. Rör ner mjöl- och fruktblandningen samt spadet från frukten i smeten. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 2 l (för 1 kaka). Grädda 1 1/4 -1 1/2 tim. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.
  5. Linda in kakan i plastfolie och förvara den i kylskåpet ca 1 dygn innan den skärs i tunna skivor.

Tips

Kakan är hållbar ca 2 veckor i kylskåp.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
  • 1 påse gröna cocktailbär (à 50 g)
  • 1 påse röda cocktailbär (à 50 g)
  • 1 pkt russin (à 250 g)
  • 1 påse hackat apelsinskal (à 50 g)
  • 1 påse suckat
  • 1/2 dl pressad apelsin
  • 1/2 dl konjak
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • matfett och ströbröd till formen
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!