Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Engelsk fruktkaka från Hildasholm

En klassisk engelsk fruktkaka med mumsiga ingredienser som katrinplommon, körsbär och apelsinskal. Du svänger ihop den på cirka en timme! Servera gärna med en kopp te till och avnjut som en avkopplande eftermiddagsfika!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fyllning: Hacka katrinplommonen och de avrunna körsbären, spara spadet. Mät upp körsbärsspadet och tillsätt konjak. Blanda ner all frukt till fyllningen och låt dra i några timmar. Rör om då och då.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Smet: Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och arbeta in dem noga.
  4. Grovhacka nötterna och blanda med vetemjöl, salt och bakpulver. Rör ner lite mjölblandningen i frukten så att den får ett mjöltäcke kring sig. Blanda ner frukten och resten av mjölblandningen i äggsmeten.
  5. Häll kaksmeten i en smord och bröad bakform 1 1/2 l (för 1 kaka).
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 1/2 timme. Täck den med folie om den börjar mörkna. Känn efter med provsticka om kakan är torr, då är den klar.
  7. Låt kakan svalna. Förvara den kallt i folie och plastpåse.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
Fyllning
  • 12 kärnfria katrinplommon
  • 225 g inlagda körsbär (cocktailbär och spad) eller cocktailbär i påse (225 g inlagda körsbär motsvarar 2 påsar cocktailbär à 50 g + 1 dl vatten)
  • 1 dl konjak
  • 1 pkt russin (à 250 g)
  • 1 påse korinter (à 100 g)
  • 2 påsar hackat apelsinskal (à 50 g)
  • 1 påse hackad suckat (à 50 g)
Smet
  • 225 g smör
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 1/2 dl grovhackade hasselnötter eller valnötskärnor
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?