Janssons frestelse med grönkål
4.8Världens godaste

Janssons frestelse är en självklarhet på julbordet. Här har vi piffat upp klassikern med strimlad grönkål som bidrar med härlig grön färg till den krämiga gratängen.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
4 stJättegod Jansson.
Kristina
Gillades av alla, även Jansson-skeptiker eftersom jag bytte ut ansjovisen mot soltorkade tomater. Men den behövde lång tid i ugnen, ca 1,5 timmar.
Karin
Använde mellangrädde kombinerat med någon deciliter matgrädde istället för vispgrädde som skulle bli för mäktigt för mig. Uteslöt mjölken. Grönkålen hade tagit slut i min lokala butik dagarna före jul så jag ersatte den med svartkål som funkade suveränt. Höjde ugnstemperaturen något till 180-190 grader och grädde rätten i mitten av ugnen totalt 75 minuter vilket blev perfekt. Mycket god och krämig Janssons frestelse.
Sylwia
Gjorde som det stod i receptet och satte formen i den nedre delen av ugnen i 175 grader. Efter ca 45 min såg gratängen knappt gräddad ut och den var lika blek som i början. Flyttade upp formen till mitten av ugnen och då började det hända saker. Men då blev jag osäker på hur länge jag skulle låta den stå inne....blev totalt ca 1,5 timme. Den kommer avsmakas imorgon och jag kan tillägga att jag uteslöt ansjovisen .
Pia