Hemmagjord chokladglass

Den här hemmagjorda chokladglassen kommer du alltid längta efter att göra då den är precis så gräddig och chokladsmakande som en chokladglass ska vara. Chokladglassen som görs i glassmaskin blir magiskt god när den är mättad med god och mörk choklad. Servera gärna din egen chokladglass tillsammans med lite riven mörk choklad.

Gör så här
08:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
14 stMycket bra recept som ger en krämig och god chokladglass. Jag varierar receptet med olika procent på chokladen men tycker bäst om 70% då det blir en bra balans mellan sötma och den mörka chokladens beska.
André
Dumt att skriva uppvärmning till 84 grader, men sen i kommentarerna: ej över 84! Väldigt lite spelrum. Förtydliga gärna. Ett annat skäl till uppvärmning är att salmonella dör vid 70 grader ...det händer då o då att ägg återkallas pga misstänkt salmonella.
Kristian
Måste man ha glassen inne 8 timmar i frysen när man ska köra den i klassmaskinen som har varit inne i frysen
Anna
Hej Anna! Smeten behöver vila och tjocka till sig i kylen innan den kan köras i glassmaskinen. Hälsningar Elina
ICA-köket
Har tre frågor, 1. går det att använda ren kakao istället för mörk choklad i det här receptet? 2. 8 timmar i kylen är det även om man har en glassmaskin med kompressor, som ex. https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/kok-matsal/glassmaskiner/cleverio-glassmaskin-med-kompressor-1-l-p47097 ? 3. Hur många dl smet blir det av 4 portioner med det här receptet? (står ju sällan hur många portioner en glassmaskin klarar utan är ju alltid volymen på behållaren som står)
Alvar
Jag undrar varför även äggulorna ska värmas upp. Har sett det i fler chokladglassrecept, men vad är syftet?
Anna maria
Hej Anna Maria! Äggula börjar koagulera (tjockna) vid 84°C och det är det som gör att glassmeten tjocknar och glassen en fin krämig konsistens när du sedan kör den i glassmaskinen. Om du inte värmer upp äggula så blir det bara en rinnig smet som blir isig när du kör den i glassmaskinen. Det är också viktigt att inte värma smeten till varmare än 84°C för då kan det bli "äggröra" av den. Hoppas att du gillar glassen! 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Vi vuxna tyckte att den var underbar. Vi tog 3/4 dl socker, så vi tyckte att den var lagom söt. För barnen var den inte tillräckligt söt.
Sara
Bra recept, mycket god glass! Har även gjort jordgubbsglass och vaniljglass på samma recept, men då minus chokladen och saltet. Helt enkelt ett mycket bra glassrecept som enkelt går att variera.
Anne-cathrin
Magiskt god glass! Jag valde att köra med 4 äggulor och ca 1dl socker, hellre lite mindre socker!, 3dl mjölk och 2dl grädde. samt smälter ner en hel marabou mjölkchokladkaka. glassmaskinen jag har rymmer 1.5L och efter dessa mått så blir det perfekt mängd! Har även testat att ha i ca 1msk söt cognac och den blev himmelsk!
Emil
Hejsan! Om jag inte har en glass maskin hur gör jag då ?
Mariette
Hej Mariette! Dessvärre går det inte att på ett bra sätt göra detta recept utan glassmaskin. Kan tipsa om denna smarriga chokladglass som inte kräver glassmaskin. https://www.ica.se/recept/enkel-chokladglass-727741/ Hoppas du gillar den. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Dålig
Henrik
Hej Henrik! Får man fråga vad som var "dåligt" med detta recept? Hälsningar Michelle
ICA-köket