Hemmagjord chokladglass

Betyg 3.8 av 5.148 personer har röstat
Receptet har 14 kommentarer
Hemmagjord chokladglass

Den här hemmagjorda chokladglassen kommer du alltid längta efter att göra då den är precis så gräddig och chokladsmakande som en chokladglass ska vara. Chokladglassen som görs i glassmaskin blir magiskt god när den är mättad med god och mörk choklad. Servera gärna din egen chokladglass tillsammans med lite riven mörk choklad.

Hemmagjord chokladglass

Ingredienser

4 portioner
1 dl strösocker
3 äggulor
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 krm salt
100 g mörk choklad (70%)

Till garnering

riven mörk choklad

Gör så här

08:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

14 st
  • Mycket bra recept som ger en krämig och god chokladglass. Jag varierar receptet med olika procent på chokladen men tycker bäst om 70% då det blir en bra balans mellan sötma och den mörka chokladens beska.

    André

  • Dumt att skriva uppvärmning till 84 grader, men sen i kommentarerna: ej över 84! Väldigt lite spelrum. Förtydliga gärna. Ett annat skäl till uppvärmning är att salmonella dör vid 70 grader ...det händer då o då att ägg återkallas pga misstänkt salmonella.

    Kristian

  • Måste man ha glassen inne 8 timmar i frysen när man ska köra den i klassmaskinen som har varit inne i frysen

    Anna

    Hej Anna! Smeten behöver vila och tjocka till sig i kylen innan den kan köras i glassmaskinen. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Har tre frågor, 1. går det att använda ren kakao istället för mörk choklad i det här receptet? 2. 8 timmar i kylen är det även om man har en glassmaskin med kompressor, som ex. https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/kok-matsal/glassmaskiner/cleverio-glassmaskin-med-kompressor-1-l-p47097 ? 3. Hur många dl smet blir det av 4 portioner med det här receptet? (står ju sällan hur många portioner en glassmaskin klarar utan är ju alltid volymen på behållaren som står)

    Alvar

  • Jag undrar varför även äggulorna ska värmas upp. Har sett det i fler chokladglassrecept, men vad är syftet?

    Anna maria

    Hej Anna Maria! Äggula börjar koagulera (tjockna) vid 84°C och det är det som gör att glassmeten tjocknar och glassen en fin krämig konsistens när du sedan kör den i glassmaskinen. Om du inte värmer upp äggula så blir det bara en rinnig smet som blir isig när du kör den i glassmaskinen. Det är också viktigt att inte värma smeten till varmare än 84°C för då kan det bli "äggröra" av den. Hoppas att du gillar glassen! 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Vi vuxna tyckte att den var underbar. Vi tog 3/4 dl socker, så vi tyckte att den var lagom söt. För barnen var den inte tillräckligt söt.

    Sara

  • Bra recept, mycket god glass! Har även gjort jordgubbsglass och vaniljglass på samma recept, men då minus chokladen och saltet. Helt enkelt ett mycket bra glassrecept som enkelt går att variera.

    Anne-cathrin

  • Magiskt god glass! Jag valde att köra med 4 äggulor och ca 1dl socker, hellre lite mindre socker!, 3dl mjölk och 2dl grädde. samt smälter ner en hel marabou mjölkchokladkaka. glassmaskinen jag har rymmer 1.5L och efter dessa mått så blir det perfekt mängd! Har även testat att ha i ca 1msk söt cognac och den blev himmelsk!

    Emil

  • Hejsan! Om jag inte har en glass maskin hur gör jag då ?

    Mariette

    Hej Mariette! Dessvärre går det inte att på ett bra sätt göra detta recept utan glassmaskin. Kan tipsa om denna smarriga chokladglass som inte kräver glassmaskin. https://www.ica.se/recept/enkel-chokladglass-727741/ Hoppas du gillar den. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Dålig

    Henrik

    Hej Henrik! Får man fråga vad som var "dåligt" med detta recept? Hälsningar Michelle

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Kaffeparfait
    Betyg 4.4 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Apelsinparfait med choklad och mandel
    Betyg 4.7 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Semifreddo med choklad och blodapelsin
    Betyg 4.2 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Biskvier i långpanna
    Betyg 4.1 av 5.47 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • After Eight med mousse
    Betyg 3.5 av 5.25 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad