Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Helbakad sejrygg med vamt potatis- och caesarsallad

Det här är en utsökt, lättlagad men festlig fiskrätt som passar utmärkt till helgmiddagen. Potatissalladen med morötter och romanssallad som varvas med hemlagad caesardressing blir ett lyxigt tillbehör med frisk sälta.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Skala eller skrubba morötterna. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten.
  3. Gnid in fisken med olja. Krydda den med salt och peppar. Lägg den i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen 10–20 minuter, beroende på fiskens tjocklek.
  4. Häll av potatis och morötter.
  5. Caesardressing: Blanda äggula, finriven vitlöksklyfta, vitvinsvinäger, dijonsenap och finhackade sardellfiléer, spar ev några hela till garnering, i en bunke. Vispa försiktigt i matolja, börja droppvis och häll därefter i en tunn stråle under konstant vispning. Tillsätt finriven parmesan. Späd ev med lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda potatis och morötter med riven romansallad och 1/2 av caesardressingen. Garnera med tunt skivade rädisor, dill och ev sardellfiléer.
  7. Toppa fisken med citronskal och dill. Servera resterande dressing vid sidan om.

För alla

Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ i caesardressingen.
Gör äggfri: ersätt caesardressingen med crème fraiche, t ex saffran/tomat.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g sejfilé (gärna ryggbit)
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Potatissallad
  • 600 g potatis (gärna små)
  • 200 g knippmorötter
  • 1 romansallad
Caesardressing
  • 1 äggula
  • 1 liten finriven vitlöksklyfta
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 25 g finhackade sardellfiléer (25 g motsvarar ca 10-15 st)
  • 1 1/2 dl matolja
  • 1 dl finriven parmesanost
  • ev vatten
  • salt och peppar
Till garnering
  • rädisor
  • dillvippa
  • ev sardellfiléer
Lägg till i inköpslistan