ÖVER 60 MIN | Medel

Hel laxsida i ugn med sötsyrlig dillsås

Ugnsbakad laxsida med ett krispigt täcke av panko smaksatt med dill blir ett underbart inslag på buffén eller som huvudrätt. Här serverar vi laxen tillsammans med en sötsyrlig dillsås med rom.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lax: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Mixa panko och dill i matberedare till ett grönt smul. Smält smöret och blanda med det mixade smulet.
  3. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt. Salta laxen och lägg på smulet. Ställ in i mitten av ugnen ca 25-35 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C. Låt gärna vila ca 10 minuter före servering.
  4. Dillsås: Koka upp ättika, socker och vatten i kastrull.
  5. Smält smöret i en annan kastrull. Vispa ner grädde och crème fraiche i smöret. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner. Låt koka upp och koka någon minut.
  6. Smaka av med ättikslagen och salt. Vänd ner dill och sikrom vid servering.
  7. Servera gärna tillsammans med Varm sallad på marinerade kronärtskockor.

För alla

Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och crème fraiche.

Ingredienser

Portioner: 6-8
Lax
  • 3 dl panko
  • 2 dl grovhackad dill
  • 50 g smör
  • 1 hel laxsida (à ca 1,2 kg)
  • 1 tsk salt
Ättikslag till dillsåsen
  • 1 1/2 msk ättiksprit (12 %)
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vatten
Dillsås
  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majsstärkelse
  • vatten
  • salt
  • 1 - 2 dl hackad dill
  • 80 g sikrom eller annan rom