Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hårt bröd

Ett knaprigt recept på gott hårt bröd. Du gör knäckebröd av bland annat jäst, ister, mjölk och vetemjöl. Godare att göra hemma än att köpa! Perfekt till frukost eller till maten.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 24 kakor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula ner jästen i en stor bunke.
  2. Smält ister eller margarin i en kastrull. Häll i mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen (gärna i en hushållsassistent om man gör en större sats) och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt socker och salt. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den är slät och smidig och släpper skålens kant. Jäs degen övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Smörj plåtarna med lite olja till de första kakorna.
  6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela degen i 24 bitar (för 24 kakor).
  7. Kavla ut varje degbit till en stor rektangulär kaka. Kavla mycket tunt. Lägg en kaka på varje plåt och kavla med kruskavel och nagga med en gaffel.
  8. Ställ in brödet mitt i ugnen 3-5 minuter tills kakan fått lagom med färg.
  9. Låt svalna på galler utan bakduk. Om någon kaka är mjuk när den svalnat, låt den stå och torka på eftervärmen i ugnen. Förvara brödet torrt.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och soja-, havre- eller risdryck istället för mjölk.

Ingredienser

Portioner: 24 kakor
  • 2 paket färsk jäst (à 50 g)
  • 200 g ister (eller margarin)
  • 1 l lättmjölk
  • 1 1/2 msk socker
  • 1 msk salt
  • ca 3 l vetemjöl (eller hälften rågmjöl)
  • olja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?