Hälsobröd | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hälsobröd

Robust och nyttigt matbröd bakat på rågmjöl och bakvetemjöl. I brödet har du härliga söta morötter och hasselnötter som ger ett spännande inslag. Hälsobrödet passar utmärkt både till frukost och till maten.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet, dvs stänker du några droppar på handen känns det varken varmt eller kallt. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken.
  2. Mät upp och häll i salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig. Tillsätt morötter och hasselnötter till degspadet.
  3. Mät upp och häll i rågmjölet och den mindre mängden vetemjöl. Rör ner mjölet med trägaffel.
  4. Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter - ta tid - tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.
  5. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Vid utbakningen kavlar du till en platta på 30x40 cm (för 1 sats). Värm ugnen till 250°C.
  6. Grädda brödet som vanligt först 10 minuter på 250°C, därefter sänker du till 200°C och gräddar i ytterligare 40 minuter.

Ingredienser

Portioner: 1 sats
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 msk olja gärna hasselnötsolja
  • 1 pkt jäst (á 50 g)
  • 2 morötter (à ca 100 g)
  • 100 g hasselnötter
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl bakvetemjöl
Lägg till i inköpslistan