Hälsingeostkaka med saffran | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hälsingeostkaka med saffran

En smarrig hälsingeostkaka med saffran är utmärkt att bjuda på såväl sommar som vinter. Grädda din lena ostkaka och pensla över toppen med smakrik saffran när kakan svalnat. Servera din ostkaka kall ihop med söt hjortronsylt.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 ostkaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm mjölken till 37°C. Rör ut mjölet med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken och rör om. Rör ner ostlöpen och låt stå 1 timme.
  2. Sila massan genom silduk, se tips, över natten i kylskåp.
  3. Häll massan i en rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i vattenbad med aluminiumfolie över formen i 250°C i 1 ½ timme. Ostkakan är klar när den är fast, även på mitten. Låt svalna. Häll av ev vätska.
  4. Pensla ytan med saffran utrört i lite vatten. Ställ kallt. Servera med hjortronsylt.

Tips

Sila av ostmassan genom att fukta en tunn kökshandduk. Lägg den i ett durkslag. Ställ durkslaget i en stor skål. Häll massan i durkslaget och låt den rinna av.

Ostkakan kan frysas.

Ingredienser

Portioner: 1 ostkaka
  • 2 1/2 l gammeldags mjölk
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 msk ostlöpe (Apoteket)
  • 1/2 paket saffran (à 0,5 g)
  • hjortronsylt till servering
Lägg till i inköpslistan