Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hälsinge Hamboni

Ett härligt recept på smakrik Hälsinge Hamboni. Du gör det av bland annat ostkaka, paprika, tomat, sallad, pinjenötter, chiliflakes, timjan, vinäger och vitlök.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten och salt. Låt svalna helt. Lägg ostkakan i saltlagen och se till att lagen täcker kakan. Låt stå i kylskåp 2 dygn.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i tunna strimlor. Skär tomaterna i hälften. Lägg upp på ett fat med salladen.
  3. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. Låt svalna. Stöt chiliflakes, timjan och rosmarin i en mortel.
  4. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.
  5. Ta upp ostkakan ur saltlagen och torka av med hushållspapper. Skär den i skivor eller tärningar.
  6. Stek ostbitarna runt om på mycket hög värme i smör och olja. Krydda med den mortlade chili- och örtblandningen. Osten ska få gyllenbrun färg.
  7. Lägg osten på salladsbädden, ringla över vinägretten och strö över pinjenötterna. Garnera gärna med färska örter och salladsskott.


Hälsingeostkaka - traditionell

  1. Värm mjölken till 40-41°C. Ta mjölken från värmen. Vispa direkt ut mjölet i lite mindre än hälften av mjölken, häll tillbaka och vispa noga.
  2. Rör snabbt ut ostlöpen i lite mindre än hälften av mjölkblandningen. Häll tillbaka igen och vispa ca 3 sekunder.
  3. Rör nu mjölken mycket sakta med en slev tills den blir lite trögflytande. Låt stå 20 minuter.
  4. Skär massan i ett rutmönster med en lång kniv så att vasslen separerar. Låt stå ytterligare 15 minuter.
  5. Lägg en tunn kökshandduk/silduk i ett durkslag. Ställ i en skål/kastrull. Häll upp ostmassan i durkslaget. Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken. Låt rinna av över natten i kylskåp.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Pressa ut ytterligare vätska. Packa massan i en engångs aluminiumform, ca 5 dl (för 6 port). Vik ner ett litet hörn på formen så att överflödig vassle kan rinna av under gräddningen.
  8. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Håll koll så att ostmassan inte bubblar över kanten, knuffa tillbaka den om den "smiter". Tippa formen då och då under gräddningen så att vätskan kan rinna av.
  9. Ta ut och häll av den sista vätskan. Ställ kallt över natten. Nästa dag kan den frysas eller användas.
  10. Vid servering: Sätt ugnen på 225°C.
  11. Skär ev bort den hårda, bruna skorpan. Skär kakan i cm-tjocka skivor. Lägg omlott i en smord, ugnssäker form. Häll på grädden och värm 10-15 minuter.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 500 g ostkaka (se receptet nedan)
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 gul paprika
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 påse blandad sallad (à 125 g)
  • 50 g pinjenötter
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
Vinägrett
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 tsk finhackad vitlök
Hälsingeostkaka - traditionell
  • 5 l gammaldags mjölk
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
  • 2 dl vispgrädde
  • smör
Lägg till i inköpslistan