UNDER 15 MIN | Medel

Basilika- och chiliolja

En illgrön basilikaolja lyfter vilken rätt som helst. Passar till allt från grillat, fisk, kyckling och en höjdare till tomat. Oljan ska värmas för att få ut maximalt med färg och smak, men var försiktig. Blir oljan för varm tappar basilikan den fina färgen och kyl sedan ner kryddoljan blixtsnabbt i isvatten.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skiva chilin. Skala och skiva vitlöken. Grovhacka basilikan.
  2. Värm oljan till 60°C.
  3. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Kyl ner omedelbart för att bibehålla den fina färgen. Kyl gärna oljan i bunke med isvatten. Förvara i kylskåp.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per dl.

Ingredienser

Portioner: 2 dl
  • 1/2 chilifrukt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 2 dl neutral olja t ex solrosolja
  • salt och svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 3209 kJ / 767 kCal