Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gröna blandade blad med rostade tomater och örter

Gröna blandade blad med rostade tomater och örter är effektfullt och angenämt. Du rostar tomathalvor i ugnen och förbereder en mästerlig dressing med smak av vitlök, dijonsenap och citron.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj och skär tomaterna i halvor. Skala och skär vitlöken i tunna skivor.
  3. Lägg tomaterna med den skurna sidan uppåt på ett bakplåtspapper i en långpanna och fördela vitlök, socker, flingsalt och peppar över. Droppa över olja och låt tomaterna rostas i ugnen tills de blir skrynkliga, ca 1 timme och 15 minuter.
  4. Lägg dem upp och ner på hushållspapper så överflödig vätska rinner av.
  5. Skölj och torka sallad och örter med papper.
  6. Rosta nötterna i en torr het stekpanna ett par minuter. Lägg dem i en ren handduk och gnugga av det mesta av skalet. Hacka nötterna grovt.
  7. Pressa citronen. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda det med honungssenap och vispa sedan i oljan. Smaka av med salt.
  8. Blanda blad och örter med lite av dressingen. Arrangera det på ett vackert fat och toppa med tomater och hackade nötter. Strö över lite flingsalt och peppar. Bjud resten av dressingen till.

För alla

Fri från gluten, mjölk och ägg.

Tips

Att rosta tomater är mycket gott inte bara till sallad utan även till smörgåsar och som tillbehör. Om du inte använder alla till salladen kan du spara dem i en ren burk med olja som täcker. De håller cirka en vecka i kylen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg mogna tomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 krm socker
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 l gröna blad t ex ruccola huvudsallad, skott och färska örter
  • 50 g hasselnötter eller valnötter
Dressing
  • 1/2 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap med honung
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?