ÖVER 60 MIN | Medel

Galette med ricotta, potatis och majs

En galette är en enkel rustik paj som bakas på en plåt istället för i en form. Här toppar vi pajdegen med ricotta, potatis, majs, Västerbottensost och svartkål. Enkelt och otroligt gott, till vardags eller fest.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tina majsen.
  3. Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Ställ i kylen ca 10 minuter.
  4. Kavla ut degen till en rund platta ca 30 cm i diameter (för 4-6 port) på ett bakplåtspapper.
  5. Fyllning: Blanda ricotta, vitlök och hälften av saltet. Bred ricottan på degen men spara en kant, ca 2 cm, runtom.
  6. Skala potatisen och skiva tunt, gärna på mandolin, och fördela över degen. Krydda med peppar och resten av saltet. Strö över majs och ost och vik in kanterna. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.  
  7. Ansa kålen och bryt bladen i mindre bitar. Blanda med olja och ca 1 krm salt (för 4-6 port). Ta ut galetten, strö över kålen och sätt in i ugnen ytterligare ca 5 minuter tills kålen är krispig.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och ricotta.
Osten kan innehålla löpe.

Tips

Använd färdig pajdeg om du vill spara tid.

Ingredienser

Portioner: 4-6
Pajdeg
  • 100 g kallt smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 litet ägg
  • 1 msk kallt vatten
Fyllning
  • 1 burk ricottaost (à 250 g)
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 4 krm salt
  • 2 - 3 fasta potatisar
  • 2 dl frysta majskorn
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 100 g svart- eller grönkål
  • 2 tsk olja
  • 2 krm svartpeppar