Fylld aubergine med lammfärs och tomat

Fylld aubergine med lamm är en mustig rätt, inspirerad av Mellanöstern, där skivad aubergine fylls med en härlig ris- och lammfärsblandning. Servera med en het yoghurt smaksatt med harissa.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2025

Ingredienser
4 portioner
Fyllning
1 dl basmatiris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
1 msk torkad mynta
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 msk olivolja
Aubergine
2 aubergine (à 300 g)
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
Sås
1 förp hela skalade tomater (à 400 g)
3 dl vatten
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Till servering
1 msk harissa
2 msk olivolja
1 citron
1/2 dl pinjenötter
2 dl turkisk yoghurt (10%)
Gör så här
01:00:00
00:15:00
00:30:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2806 KJ / 682 kCal
Fett48 g
Salt3.1 g
Kolhydrater32 g
Protein26 g
Kommentarer
6 stOtroligt gott. Hade inget ris så skippade det - gick bra. Läste kommentarerna - så hade i chiliflakes i både färs och sås. Ugnsbakade först auberginen i ca 8 min på 200 gr varmluft. Fyllde auberginen med färsen och la gryta och hällde på såsen. Gryta med lock in i ugn i 30 min och utan lock i 5 minuter. Serverade med bröd och utan yoghurten. Det gör vi definitivt igen
Jill
Jättegott! Vi bytte ut lammfärsen mot salsicciafärs. Blev riktigt bra det med.
Amanda
Strålande recept! Älskat av vuxna och barn hemma hos mig. Kan rekomendera att ha 1-2 tsk chiliflakes i både fyllningen och såsen för lite mer hetta. Dubbla eller tredubbla mängden salt till aubergineskivorna innan stekning så blir resultatet mjukare. Avsluta med att reda skyn/såsen med 2 tsk majsstärkelse i vatten.
Daniel anders
Jättegott! Gick utmärkt att byta ut lammfärsen mot formbar vegofärs. Hade i harrissa i tomatsåsen för extra sting och serverade med en myntayoghurtsås :)
Hannah
Verkligen gott! Uppskattat av alla åldrar. Gjorde dubbel sats, men i ugnen. Bakade först auberginskivorna, fördelade på tre plåtar. Penslade dem lätt med olja. Varmluft, 200 grader. Lade sedan rullarna i oljade formar, hällde över tomatsåsen och täckte med folie. Samma tid som i receptet. Några av oss åt maten bara med bröd, men några gillade att få kokt ris till. Citronen är verkligen pricken över i!
Filippa
Så himla gott, en smaksensation! Restaurang klass på rätten! Enda minuset var att auberginerna var små, trotts att de vägde nästan 300g st. Det blev inga stora rullader, lite synd. Serverade med en skiva surdegsbröd för att fånga upp all god sky/sås!
Kristina