Fylld aubergine med lammfärs och tomat

Betyg 4.7 av 5.7 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer
Fylld aubergine med lammfärs och tomat

Fylld aubergine med lamm är en mustig rätt, inspirerad av Mellanöstern, där skivad aubergine fylls med en härlig ris- och lammfärsblandning. Servera med en het yoghurt smaksatt med harissa.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2025

Rullader av aubergine på ett fat med tomatsås och yoghurt med harrissaolja vid sidan av.

Ingredienser

4 portioner

Fyllning

1 dl basmatiris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
1 msk torkad mynta
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 msk olivolja

Aubergine

2 aubergine (à 300 g)
1/2 tsk salt
2 msk olivolja

Sås

1 förp hela skalade tomater (à 400 g)
3 dl vatten
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Till servering

1 msk harissa
2 msk olivolja
1 citron
1/2 dl pinjenötter
2 dl turkisk yoghurt (10%)

Gör så här

01:00:00
00:15:00
00:30:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

6 st
  • Otroligt gott. Hade inget ris så skippade det - gick bra. Läste kommentarerna - så hade i chiliflakes i både färs och sås. Ugnsbakade först auberginen i ca 8 min på 200 gr varmluft. Fyllde auberginen med färsen och la gryta och hällde på såsen. Gryta med lock in i ugn i 30 min och utan lock i 5 minuter. Serverade med bröd och utan yoghurten. Det gör vi definitivt igen

    Jill

  • Jättegott! Vi bytte ut lammfärsen mot salsicciafärs. Blev riktigt bra det med.

    Amanda

  • Strålande recept! Älskat av vuxna och barn hemma hos mig. Kan rekomendera att ha 1-2 tsk chiliflakes i både fyllningen och såsen för lite mer hetta. Dubbla eller tredubbla mängden salt till aubergineskivorna innan stekning så blir resultatet mjukare. Avsluta med att reda skyn/såsen med 2 tsk majsstärkelse i vatten.

    Daniel anders

  • Jättegott! Gick utmärkt att byta ut lammfärsen mot formbar vegofärs. Hade i harrissa i tomatsåsen för extra sting och serverade med en myntayoghurtsås :)

    Hannah

  • Verkligen gott! Uppskattat av alla åldrar. Gjorde dubbel sats, men i ugnen. Bakade först auberginskivorna, fördelade på tre plåtar. Penslade dem lätt med olja. Varmluft, 200 grader. Lade sedan rullarna i oljade formar, hällde över tomatsåsen och täckte med folie. Samma tid som i receptet. Några av oss åt maten bara med bröd, men några gillade att få kokt ris till. Citronen är verkligen pricken över i!

    Filippa

  • Så himla gott, en smaksensation! Restaurang klass på rätten! Enda minuset var att auberginerna var små, trotts att de vägde nästan 300g st. Det blev inga stora rullader, lite synd. Serverade med en skiva surdegsbröd för att fånga upp all god sky/sås!

    Kristina

Näringsvärde per portion

Energi2806 KJ / 682 kCal
Fett48 g
Salt3.1 g
Kolhydrater32 g
Protein26 g

Testa liknande recept

  • Koka basmatiris
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Biryani
    Betyg 5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Ratatouille i långpanna
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pastasoppa med pancetta och grönkål
    Betyg 2.8 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Enkel pizza bianca
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad