Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fruktkaka med aprikoser

En förträffligt god och lite annorlunda fruktkaka fylld med goda russin, tranbär och torkade aprikoser. Kakan är festlig att servera och underbart smarrig.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Smörj en kransform som rymmer ca 1 ½ liter (för 1 kaka) med matfett och strö i ströbröd.
  3. Skär aprikoserna i bitar. Skölj apelsinen, riv av skalet och pressa ur saften. Blanda mjöl, bakpulver, apelsinskal och all frukt.
  4. Rör matfett och råsocker smidigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner frukt- och mjölblandningen och apelsinsaften i smeten. Häll den i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme 20 minuter.
  6. Låt kakan stå i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp på ett galler med bakplåtspapper.
  7. Låt gärna kakan stå en dag innan den skäres i tunna skivor.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
  • matfett till formen
  • ströbröd till formen
  • 200 g torkade aprikoser
  • skal och pressad saft av 1 apelsin
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl russin (gärna gula och svarta)
  • 1 1/2 dl torkade tranbär
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl råsocker strö
  • 4 ägg
Lägg till i inköpslistan