UNDER 45 MIN | Medel

Frasiga potatiskroketter med mynta

La vie – livet, ja vad vore livet utan god mat. Härlig start på en god måltid är dessa potatiskroketter med just potatissorten La vie. Frasiga kroketter av potatis och gröna ärtor kryddade med tandoori är precis den sorts förrätt som ger en bra start på måltiden.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina ärtorna.
  2. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av potatisen och ånga av den ordentligt.
  3. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken sakta i oljan i en stekpanna, tillsätt tandoorikryddan när löken börjar ta färg. Fräs med kryddan i någon minut.
  4. Mosa potatisen tillsammans med ärtor och lök. Tillsätt salt och peppar.
  5. Hacka myntan och blanda ner i potatisen. Låt smeten svalna.
  6. Forma ca 4 cm stora bollar av potatissmeten.
  7. Vispa ihop äggen i en skål, häll upp mjöl i en annan skål och panko i en tredje. Doppa bollarna först i mjölet sedan i äggen och sist i panko.
  8. Värm oljan i en kastrull till 170°C.
  9. Fritera några kroketter i taget i 2-3 minuter. Låt kroketterna rinna av på hushållspapper.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt vetemjöl och panko mot glutenfri mjölmix och glutenfritt ströbröd.

Tips

Rulla bollarna innan, förvara i kylen och fritera när gästerna kommer. Servera direkt och gärna med matyoghurt blandad med mango chutney.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 700 g potatis (gärna la vie)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 1 1/2 msk tandoorikrydda
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald svartpeppar
  • 1 kruka mynta
  • 2 ägg
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 4 dl panko eller ströbröd
  • olja till fritering

Näringsvärde
Per portion

Energi 2689 kJ / 643 kCal