Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Fläsksida med palsternacka, äpple & cidervinägersenapssky

En ny och fräsch rätt med ursprung i vår svenska husmanskost. Börja i god tid då fläsksidan ska vara i ugnen i minst fyra timmar så att köttet blir riktigt mört. Fläskets sälta och äppelmosets sötsyrliga smak skapar en ljuvlig kombination.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 90°C.
  2. Fläsksida: Skala och dela lökarna i klyftor. 
  3. Lägg den rimmade fläsksidan och löken i en form med så lite plats runt om som möjligt. Häll över kycklingfond och äppeljuice så att det täcker ordentligt.
  4. Ställ in i ugn och tillaga i minst 4 timmar, gärna över natten. Köttet är färdigt när det känns ordentligt mört.
  5. Kyl ner det och skär sedan i fina bitar. Spara fonden som köttet legat i.
  6. Äppelmos: Skär äpplen i bitar, koka dem mjuka tillsammans med syltsockret och citronsaft.
  7. Passera eller mixa sedan till en slät puré. Smaka av med mer citron eller socker om det behövs.
  8. Palsternackschips: Skala palsternackorna och gör långa flakes med hjälp av potatisskalare.
  9. Fritera dem i olja i ca 150°C tills de fått fin färg och blivit krispiga. Lägg på papper och salta.
  10. Potatispuré: Koka oskalad mandelpotatis i rikligt saltat vatten tills de är ordentligt mjuka.
  11. Mosa och passera med skalet på genom en sil med hjälp av baksidan på en stor sked.
  12. Värm smör, mjölk och grädde i en kastrull, vispa sedan ner lite i taget av vätskan i potatisen tills du får en slät puré.
  13. Smaka av med salt och crème fraiche till härlig syrlighet.
  14. Sky: Använd fonden som fläsksidan tillagats i och blanda den med kalvfonden i en kastrull.
  15. Reducera fonden genom att låta den koka ner till ca 1/3 del av ursprungsvolymen.
  16. Smaka av – fonden är färdig när du tycker att smaken blivit kraftig.
  17. Smaka av med cidervinägersenap och några matskedar smör innan servering.
  18. Inför servering: Värm köttbitarna i 175-gradig ugn ca 6 minuter. Hyvla äpple tunt och stansa ut små cirklar på ca 2 cm i diameter.
  19. Värm potatispurén och såsen.
  20. Lägg en klick puré i mitten av tallriken, placera fläsksidan ovanpå tillsammans med en klick äppelmos.
  21. Till servering: Garnera med palsternackschips, rått äpple och några färska skott. Slå över lite sås och servera resten av såsen vid sidan.

Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från svenska professionella tävlingskockar.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri grädde och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut créme fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Surpreme (innehåller soja).

Tips

Förvara överblivet äppelmos i väl rengjord burk i kylskåp och ät t.ex. på frukostgröten.

Ingredienser

Portioner: 4
Fläsksida
  • 2 gula lökar
  • 600 g rimmad fläsksida
  • 1 l kycklingfond
  • 1 l äppeljuice
Äppelmos
  • 400 g skalade urkärnade smakrika äpplen
  • ca 300 g syltsocker (med pektin)
  • ca 2 msk citronsaft
Palsternackschips
  • 1 palsternacka (ca 200g)
  • 5 dl rapsolja
Syrlig potatispuré
  • 600 g mandelpotatis
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • ca 1 dl crème fraiche
Cidervinägersky
  • fond från fläsksida
  • 3 dl mörk kalvfond
  • 50 g dijonsenap (gärna cidervinägersenap)
  • 4 msk osaltat smör
Till servering
  • 1 äpple
  • färska skott eller groddar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 6678 kJ / 1596 kCal