Fläsksida med palsternacka, äpple & cidervinägersenapssky
En ny och fräsch rätt med ursprung i vår svenska husmanskost. Börja i god tid då fläsksidan ska vara i ugnen i minst fyra timmar så att köttet blir riktigt mört. Fläskets sälta och äppelmosets sötsyrliga smak skapar en ljuvlig kombination.
Ingredienser
4 portioner
Fläsksida
2 gula lökar
600 g rimmad fläsksida
1 l kycklingfond
1 l äppeljuice
Äppelmos
400 g skalade urkärnade smakrika äpplen
ca 300 g syltsocker (med pektin)
ca 2 msk citronsaft
Palsternackschips
1 palsternacka (ca 200g)
5 dl rapsolja
Syrlig potatispuré
600 g mandelpotatis
100 g smör
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt
ca 1 dl crème fraiche
Cidervinägersky
fond från fläsksida
3 dl mörk kalvfond
50 g dijonsenap (gärna cidervinägersenap)
4 msk osaltat smör
Till servering
1 äpple
färska skott eller groddar
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri grädde och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut créme fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Surpreme (innehåller soja).
Gör så här
Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från svenska professionella tävlingskockar.
Tips
Förvara överblivet äppelmos i väl rengjord burk i kylskåp och ät t.ex. på frukostgröten.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi6678 KJ / 1596 kCal
Fett104 g
Salt5.87 g
Kolhydrater136 g
Protein27 g
Kommentarer