Fiskgryta med skaldjur | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Fiskgryta med skaldjur

Denna delikata fiskgryta med skaldjur är för dig som gillar en utmaning i köket. Grytan av räkor, blåmusslor, torskfilé, squash, potatis och morötter smakar ljuvligt av smaksättare som saffran, timjan och kajennpeppar.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Skala räkorna och lägg i skalen i en gryta med olivoljan. Skala och finhacka 1 morot, 1/3 av rotselleri, 3 små potatisar, ½ fänkål och en av vitlöksklyftorna.
  2. Fräs räkskalen i oljan på ganska hög värme i 5-10 minuter. Det luktar illa men blir gott. Lägg i de hackade grönsakerna, tomatpurén, timjan och en av buljongtärningarna. Häll på 5 dl av vattnet och koka under lock i ca 30 minuter. Passera sedan buljongen genom en sil. Detta kan göras i förväg.
  3. Skala grönsakerna där det behövs. Skär alla i stora bitar, potatisen kan klyftas. Koka upp den silade buljongen. Tillsätt den andra buljongtärningen och vitlöksklyftan, saffran samt kajenn och salt efter smak. Häll i spadet om det är burkmusslor. Slå sist i resten av vattnet och vin.
  4. Koka grönsakerna sakta i buljongen tills morötterna känns knappt klara, ta sedan upp dem.
  5. Dela torskfiléerna i 8-10 cm breda bitar. Sjud några i sänder i buljongen ett par minuter tills de känns klara. Ta upp dem försiktigt, en bred stekspade är bra redskap. Hetta sist upp räkor och kokta musslor hastigt.
  6. Arrangera den vackra grytan i ett djupt fat eller stor panna där alla ingredienser kommer till sin rätt. Hetta upp buljongen och slå den försiktigt över före servering. Grönt från fänkålen till garnering. Vitt bröd och ett gott vitt vin till.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 1 bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 150 g)
  • 2 fänkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 7 dl vatten
  • 1 squash (à ca 500 g)
  • 8 potatisar
  • 1/2 g saffran
  • 1 krm kajennpeppar
  • salt
  • 500 g kokta blåmusslor med skal, eller musslor på burk (500 g kokta musslor motsvarar 1 burk stora musslor i vatten à 250 g)
  • 500 g torskfilé, sej eller hoki
  • 1 dl vitt vin
Lägg till i inköpslistan