Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fiskfond av laxben

För mer och djupare smak i grytor, soppor och såser på fisk och skaldjur är det tacksamt att grunda med en vällagad fiskfond. En lax på 3-5 kg, lök, dillstjälkar och vitpepparkorn är vad du behöver för 5 dl av denna smakliga fiskfond.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 5 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 5 dl.

  1. Se till att gälarna är bortklippta. Dela benen i mindre bitar. Skölj alla laxdelar ca 15 minuter i kallt vatten. Lägg laxdelarna "trångt" i en kastrull som rymmer ca 3 liter.
  2. Skala och grovhacka löken. Tillsätt den, dillen och pepparkornen. Häll på vatten så det täcker. Koka upp, skumma. Småkoka i ca 30 minuter.
  3. Sila av, det ska bli ca 1 liter. Småkoka tills ca 5 dl fiskfond återstår.
  4. Ställ kallt tills fonden ska användas.

Ingredienser

Portioner: 5 dl
  • 1 lax med huvud, ben, fenor och feta bukbitar (à 3-5 kg)
  • 1 gul lök
  • 1/2 dl cm-långa dillstjälkar
  • 10 vitpepparkorn
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?