Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fint vetebröd med äppelgott

Ett mumsigt recept på annorlunda bullar med fyllning av äpple och garnering av mandel och glasyr. För fint vetebröd använder du bland annat margarin, mjölk, jäst och ägg. Fyllningen äppelgott gör du av mandelmassa, äppelmos, margarin och kardemumma.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 längder portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en degskål och häll över degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, spar 1/2 dl av mjölet till utbakningen (för 2 längder).
  2. Arbeta ihop till en smidig och blank deg. Jäs övertäckt med bakduk, till dubbel storlek, ca 30 min.
  3. Fyllning: Rör samman alla ingredienser utom margarin till fyllningen.
  4. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 2 delar (för 2 längder). Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på ett tunt lager margarin och fördela fyllningen över. Rulla ihop från ena långsidan.
  5. Gör längder eller bullar. Längder: Lägg över rullen på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Klipp flikar och lägg åt vänster/höger sida varannan gång. Bullar: Skär rullen i bitar och lägg dem i pappersformar. Jäs i båda fallen under bakduk, ca 40 min.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö ev. över mandelspån. Grädda mitt i ugnen: längderna 15-20 min, bullarna 10-12 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.
  8. Glasyr: Ringla ev. över lite glasyr gjord på florsocker utrört med lite vatten.

Ingredienser

Portioner: 2 längder
  • 100 g margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 paket jäst för söta degar (à 50 g) eller torrjäst (1/2 paket jäst motsvarar 2 tsk torrjäst)
  • 1/2 dl vit baksirap
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • ca 11 dl extra fint mjöl
Fyllning
  • 150 g grovriven mandelmassa
  • 2 dl äppelmos
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 50 g rumsvarmt margarin
Pensling
  • 1 ägg
  • mandelspån
Glasyr
  • florsocker
  • vatten
Lägg till i inköpslistan