Festpaj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Festpaj

En läcker festpaj som passar både som middagsrätt och på buffébordet. Pajen fyller du med en smakrik mix av soltorkade tomater, fetaost, palermo pastasås, oliver och lök. Servera festpajen med olika goda sallader, färskt bröd och en lagrad ost.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Pajdeg: Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt i matberedare. Tillsätt kvarg och vatten. Blanda tills en deg bildas. Ställ den svalt.
  3. Kavla eller tryck ut degen. Lägg den i en stor pajform, ca 30 cm i diameter (för 6 port). Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
  4. Fyllning: Skala och skiva gul, röd och vitlök. Skölj, ansa och strimla purjon. Fräs all lök i olivolja tills den mjuknar. Krydda med lite pepparmix.
  5. Bred pastasåsen på pajskalet. Fördela löken ovanpå. Skär fetaosten i bitar och lägg på dem tillsammans med oliver och tomater. Strö över oregano.
  6. Äggsmet: Vispa samman äggsmeten. Krydda, häll den över pajen. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter.
  7. Bjud pajen med sallad av olika slag och avsluta med frukt.

Ingredienser

Portioner: 6
Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl eller fin glutenfri mjölblandning
  • 1 krm salt
  • 100 g smör
  • 1 dl kvarg
  • 2 msk vatten
Fyllning
  • 2 gula lökar
  • 1 stor rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 1 msk olivolja
  • pepparmix
  • 1 1/2 dl Palermo pastasås
  • 250 g fetaost
  • 100 g blandade gröna och svarta oliver
  • 50 g soltorkade marinerade tomater
  • 1 tsk oregano
Äggsmet
  • 3 ägg
  • 2 dl mellangrädde
  • salt
  • svartpeppar
Lägg till i inköpslistan