Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Färsfyllt kalkonbröst

Kalkon är lite festligare än vanlig kyckling, så varför inte testa färsfyllt kalkonbröst nästa gång det vankas middagsbjudning? Du fyller kalkonbröstet med en läcker blandning av köttfärs, salsiccia, ris, konjak, vitlök, muskot och persilja.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Potatisterrinen kan göras helt färdig dagen före och bara värmas. Skala och koka potatisen. Fräs under tiden fläsk och hackad lök. Mosa potatisen. Blanda potatis, lök och fläsktärningar. Smaka av med olivolja, ev salt och peppar.
  2. Packa potatisen i en "smällkaramell" av aluminiumfolie. Potatisen ska svalna, hårt packad. Sedan är det bara att skära den i skivor och steka i panna eller värma i ugn.
  3. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör. Tillsätt färs och bryn den lätt. Låt svalna och blanda med korvinnanmätet (utan skinn), ägg, ris och kryddor. Smaksätt med pressad vitlök, muskot, persilja, salt och peppar. Prov-stek gärna en liten klick och kolla smaken.
  4. Skär ett hål i ena änden på kalkonfilén. Tryck med ett brynstål e d för att göra ett hål igenom köttet. Fyll kalkonen med färsen. Bind upp kalkonen med garn.
  5. Sätt ugnen 175°C. Bryn kalkonen runt om i stekgryta, häll på konjak och tänd med en tändsticka när den blivit varm.
  6. Stick in en köttermometer i kalkonens mitt, späd med buljong och stek i ugnen tills termometern visar ca 70°C. Ös kalkonen med jämna mellanrum under stektiden. Skyn kan sedan redas av och användas som sås.
  7. Skär upp kalkonen. Servera med potatis och t ex smörsvängda kastanjer och granatäpple.

För alla

Rätten är fri från gluten under förutsättning att den bruna såsen är redd med t ex majsstärkelse. I övrigt innehåller rätten laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: uteslut smöret och använd i stället laktosfritt ellermjölkfritt margarin eller olja. Kontrollera innehållet i brunsåsen.

Tips

Receptet är provlagat för 6 portioner men passar även för 10 bufféportioner.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kalkonbröst (1 = ca 1,2 kg)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 250 g köttfärs eller blandfärs
  • 50 g salsicciakorv (fläskkorv)
  • 75 g kokt ris (75 g kokt = ca 1/2 dl okokt)
  • 2 ägg
  • 3 msk konjak eller brandy
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm nymalen muskot
  • 1 dl hackad persilja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan