Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Exotisk jultårta

Vill du göra en lite annorlunda tårta till jul som ger smak av varmare breddgrader? Baka en jultårta med exotiska frukter som mango, papaya och physalis. Tårtan blir extra vacker om du toppar med chokladgarnityr.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Formklipp ett bakplåtspapper så att det täcker botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar). Smörj formen och papperet.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kakao, vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggvispet. Tillsätt det avsvalnade smälta matfettet.
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 min. Låt tårtbotten kallna i formen.
  5. Fromage: Lägg alla gelatinblad i kallt vatten.
  6. Skala och kärna ur mangon. Mixa mangon till en slät puré i matberedare. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Rör ner mangopurén i äggvispet. Ta 5 av de blötlagda gelatinbladen (för 10 bitar) och smält dem i en kastrull på svag värme.
  7. Vispa grädden i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt gelatinlösningen till ägg- och mangoblandningen i en fin stråle under vispning. Vänd ner grädde och äggvitor. Häll fromagen i formen ovanpå tårtbotten. Jämna till ytan. Ställ kallt tills moussen stelnar.
  8. Garnering: Smält de återstående gelatinbladen tillsammans med citronsaften och vattnet. Låt geléet halvstelna. Garnera med papayaskivor, mangoskivor, physalis och skivad kumquats på tårtan och skeda geléet över tårtan. Ställ kallt tills geléet stelnar. Garnera till sist med chokladgarnityr.
  9. Servera tårtan riktigt kall.

Tips

Chokladgarnityr: Smält blockchoklad och häll i en liten strut av smörpapper. Spritsa chokladen som ett litet galler på ett bakplåtspapper. Låt stelna.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 50 g smör eller margarin (smält)
Mangofromage
  • 6 gelatinblad
  • 2 mangofrukter
  • 4 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
Garnering
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 1 dl vatten
  • tunna skivor av papaya
  • tunna skivor av mango
  • physalis
  • tunna skivor av kumquats
  • chokladgarnityr (se tips)
Lägg till i inköpslistan