Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Enkelt julbord

En god och klassisk jul behöver inte ta veckor att förbereda. Här bjuder vi på ett välkomponerat julbord i ett enda recept, där varje rätt är enkelt gjord utan att kompromissa med smaken. Julmat som du med ett enda klick får som en färdig lista för inköp.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Tomat- och saffranssill

  1. Låt sillen rinna av och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka dillen.
  2. Blanda crème fraiche, lök, dill och sill. Krydda med salt och peppar.
  3. Sillen går att äta direkt men får mer smak om den får stå kallt ett par timmar.
  4. Koka skalad potatis i saltat vatten.
  5. Till servering: Servera sillen med kokt potatis, knäckebröd, smör och ost.

Matjessill med senapskräm och rödlök

  1. Låt sillen rinna av. Hårdkoka äggen, skala och hacka dem. Skala löken och dela i halvor. Hacka hälften och skiva resten tunt. Skär gräslöken. Vispa crème fraichen tjock och blanda med senap, ägg, hackad lök och gräslök.
  2. Lägg sillen på ett fat och fördela röran på den. Garnera med dill och skivad lök.
  3. Till servering: Servera med kokt potatis, knäckebröd, smör och ost.

Snabbgravad lax med pressgurka

  1. Pressgurka: Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg i en bunke. Blanda med salt, ättiksprit, socker och peppar. Använd en assiett som press. Marinera minst 30 minuter.
  2. Lax: Skölj citronen, finriv skalet och pressa ur saften. Blanda skal och saft med socker och salt. Rör tills sockret löses upp.
  3. Skär laxen i tunna skivor och lägg på ett fat. Pensla på citronlagen. Marinera minst 10 minuter. Strö på dillen.
  4. Servera laxen med gurkan och crème fraiche.

Julskinka med rödkålssallad

  1. Ansa och strimla kålen fint, gärna med osthyvel. Koka upp vattnet. Lägg kålen i ett durkslag och häll över kokande vatten. Spola kålen kall. Pressa ur vattnet från kålen.
  2. Skala morötterna och skär av ändarna. Dela och kärna ur äpplena. Hyvla bägge med osthyvel.
  3. Skölj citronerna, riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Blanda skal och saft med olivolja och svartvinbärssaft.
  4. Blanda kålen med morötter, äpplen och dressing. Salta och peppra.
  5. Grovhacka nötterna och rosta i en torr, het stekpanna. Strö dem över kålsalladen.
  6. Till servering: Servera med skinka och senap.

Supersnabb rödbetssallad med köttbullar

  1. Tärna rödbetorna. Blanda med gurka och smetana. Krydda med salt och peppar.
  2. Smörstek köttbullarna enligt förpackningsanvisningen. Tillsätt kryddpeppar mot slutet.
  3. Servera rödbetssalladen med köttbullar.

Ädelost med äppelkokta russin

  1. Blanda äppeljuice och russin i en kastrull. Koka ca 3 minuter under lock. Låt russinen svalna i juicen.
  2. Ansa sellerin. Skär den och ädelosten i tunna skivor.
  3. Till servering: Servera ost, russin och selleri på tunt knäckebröd.

Ris à la malta

  1. Vispa grädde, florsocker och vaniljsocker till ett fast skum.
  2. Skölj apelsinen och finriv det yttersta skalet. Skala apelsinen och skär den i mindre bitar.
  3. Vänd ner grädden och apelsinskalet i gröten. Blanda i apelsinbitarna.

Tips

Kokta rödbetor finns ofta i grönsaksdisken.

Ingredienser

Portioner: 8
Tomat- och saffranssill
  • 420 g inläggningssill på minuten
  • 1 rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 2 dl crème fraiche saffran tomat
  • salt och peppar
  • 1 kg potatis
Till servering
  • knäckebröd
  • smör
  • ost t ex Västerbotten
Matjessill med senapskräm och rödlök
  • 2 burkar matjessill i bit (à 200 g)
  • 2 ägg
  • 1 rödlök
  • 1 kruka gräslök
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 kruka dill

Snabbgravad lax med pressgurka

Pressgurka
  • 1/2 gurka
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 krm vitpeppar
Lax
  • 1/2 citron
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 msk salt
  • 300 g skinnfri laxfilé
  • 2 msk hackad dill
  • 2 dl crème fraiche dill, havssalt & citron
Julskinka med rödkålssallad
  • ca 600 g rödkål
  • 3 l vatten
  • 3 morötter
  • 2 röda äpplen
  • rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner motsvarar 4 msk pressad saft)
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk koncentrerad svartvinbärssaft eller flytande honung
  • flingsalt med jod
  • peppar
  • 1 dl hasselnötter
Till servering
  • 8 skivor julskinka
  • senap
Supersnabb rödbetssallad med köttbullar
  • 4 kokta rödbetor (finns ofta i grönsaksdisken)
  • 1/2 dl hackad inlagd gurka eller bostongurka
  • 2 dl smetana
  • flingsalt med jod
  • svartpeppar
  • 735 g färska köttbulle
  • 2 msk smör
  • 2 krm mald kryddpeppar
Ädelost med äppelkokta russin
  • 2 dl drickfärdig äppeljuice
  • 2 dl russin
  • 1/2 stånd stjälkselleri
  • 2 st ädelost (à 140 g)
Till servering
  • tunt knäckebröd
Ris à la malta
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 stora apelsiner
  • 1 kg färdig risgrynsgröt (gärna på rullpack)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?