Enkelt julbord

22
3
Enkelt julbord

En god och klassisk jul behöver inte ta veckor att förbereda. Här bjuder vi på ett välkomponerat julbord i ett enda recept, där varje rätt är enkelt gjord utan att kompromissa med smaken. Julmat till julbuffén som du med ett enda klick får som en färdig lista för inköp.

Enkelt julbord

Ingredienser

8 portioner

Tomat- och saffranssill

420 g inläggningssill på minuten
1 rödlök
2 msk hackad dill
2 dl crème fraiche saffran tomat
salt och peppar

Till servering

1 kg potatis
knäckebröd
smör
ost t ex Västerbotten

Matjessill med senapskräm och rödlök

2 burkar matjessill i bit (à 200 g)
2 ägg
1 rödlök
1 kruka gräslök
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 kruka dill

Snabbgravad lax med pressgurka

Pressgurka

1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk strösocker
1/2 krm vitpeppar

Lax

1/2 citron
1 msk strösocker
1/2 msk salt
300 g skinnfri laxfilé
2 msk hackad dill
2 dl crème fraiche dill, havssalt & citron

Julskinka med rödkålssallad

ca 600 g rödkål
3 l vatten
3 morötter
2 röda äpplen
rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner motsvarar 4 msk pressad saft)
5 msk olivolja
3 msk koncentrerad svartvinbärssaft eller flytande honung
flingsalt med jod
peppar
1 dl hasselnötter

Till servering

8 skivor julskinka
senap

Supersnabb rödbetssallad med köttbullar

4 kokta rödbetor
1/2 dl hackad inlagd gurka eller bostongurka
2 dl smetana
flingsalt med jod
svartpeppar
735 g färska köttbullar
2 msk smör
2 krm mald kryddpeppar

Ädelost med äppelkokta russin

2 dl drickfärdig äppeljuice
2 dl russin
1/2 stånd stjälkselleri
2 st ädelost (à 140 g)

Till servering

tunt knäckebröd

Ris à la malta

2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 - 3 tsk vaniljsocker
2 stora apelsiner
1 kg färdig risgrynsgröt (gärna på rullpack)

Gör så här

Tomat- och saffranssill
Matjessill med senapskräm och rödlök
Snabbgravad lax med pressgurka
Julskinka med rödkålssallad
Supersnabb rödbetssallad med köttbullar
Ädelost med äppelkokta russin
Ris à la malta

Tips

Kokta rödbetor finns ofta i grönsaksdisken.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

22

Kommentarer

Jan

2020-12-09

Jättebra som start till julmaten Bra inspiration

Ulla-britt

2019-12-22

Utmärkta recept

Lena

2015-12-21

Mycket spännande