Tomat- och saffranssill
- Låt sillen rinna av och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka dillen.
- Blanda crème fraiche, lök, dill och sill. Krydda med salt och peppar.
- Sillen går att äta direkt men får mer smak om den får stå kallt ett par timmar.
- Till servering: Koka skalad potatis i saltat vatten.
- Servera sillen med kokt potatis, knäckebröd, smör och ost.
Matjessill med senapskräm och rödlök
- Låt sillen rinna av. Hårdkoka äggen, skala och hacka dem. Skala löken och dela i halvor. Hacka hälften och skiva resten tunt. Skär gräslöken. Vispa crème fraichen tjock och blanda med senap, ägg, hackad lök och gräslök.
- Lägg sillen på ett fat och fördela röran på den. Garnera med dill och skivad lök.
- Till servering: Servera med kokt potatis, knäckebröd, smör och ost.
Snabbgravad lax med pressgurka
- Pressgurka: Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg i en bunke. Blanda med salt, ättiksprit, socker och peppar. Använd en assiett som press. Marinera minst 30 minuter.
- Lax: Skölj citronen, finriv skalet och pressa ur saften. Blanda skal och saft med socker och salt. Rör tills sockret löses upp.
- Skär laxen i tunna skivor och lägg på ett fat. Pensla på citronlagen. Marinera minst 10 minuter. Strö på dillen.
- Servera laxen med gurkan och crème fraiche.
Julskinka med rödkålssallad
- Ansa och strimla kålen fint, gärna med osthyvel. Koka upp vattnet. Lägg kålen i ett durkslag och häll över kokande vatten. Spola kålen kall. Pressa ur vattnet från kålen.
- Skala morötterna och skär av ändarna. Dela och kärna ur äpplena. Hyvla bägge med osthyvel.
- Skölj citronerna, riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Blanda skal och saft med olivolja och svartvinbärssaft.
- Blanda kålen med morötter, äpplen och dressing. Salta och peppra.
- Grovhacka nötterna och rosta i en torr, het stekpanna. Strö dem över kålsalladen.
- Till servering: Servera med skinka och senap.
Supersnabb rödbetssallad med köttbullar
- Tärna rödbetorna. Blanda med gurka och smetana. Krydda med salt och peppar.
- Smörstek köttbullarna enligt förpackningsanvisningen. Tillsätt kryddpeppar mot slutet.
- Servera rödbetssalladen med köttbullar.
Ädelost med äppelkokta russin
- Blanda äppeljuice och russin i en kastrull. Koka ca 3 minuter under lock. Låt russinen svalna i juicen.
- Ansa sellerin. Skär den och ädelosten i tunna skivor.
- Till servering: Servera ost, russin och selleri på tunt knäckebröd.
Ris à la malta
- Vispa grädde, florsocker och vaniljsocker till ett fast skum.
- Skölj apelsinen och finriv det yttersta skalet. Skala apelsinen och skär den i mindre bitar.
- Vänd ner grädden och apelsinskalet i gröten. Blanda i apelsinbitarna.
Tips
Kokta rödbetor finns ofta i grönsaksdisken.