Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Betyg 4.1 av 5.9 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Panettone är ett luftigt jäsbröd på vetemjöl som blandas med ägg, socker, smör och torkad frukt och är en självklarhet på italienarnas julbord. I det här receptet har vi gjort en enklare variant på panettone som liknar en brioche med torkad frukt och hackad mörk choklad.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Ingredienser

ca 12 bitar
1 tsk finrivet apelsinskal
1 dl russin
1 dl kanderade hackade apelsinskal
1/3 dl mörk rom eller apelsinjuice
1/2 dl mjölk
3 ägg (3 ägg motsvarar ca 160 g)
5 dl vetemjöl special (5 dl vetemjöl motsvarar 300 g)
1/2 tsk salt
25 g färsk jäst
1/2 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
50 g hackad mörk choklad (70 %)
1 äggula
1 msk vatten
2 msk pärlsocker

Gör så här

00:10:00
08:00:00
02:00:00
00:55:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

9 st
  • Jag gjorde precis som det stod men kakan jäste inte och såg inte alls ut som på bilden som den skulle så det var ett dåligt recept.

    Ulrika

  • En panettone man köper håller ju en evighet (blir väl lite torrare) , hur länge håller sig denna och hur förvarar man den bäst?

    My

    Hej My! Förvara gärna kakan i en lufttät burk, då håller den ca 1 vecka i rumstemperatur. Kakan går även bra att frysa in annars. Hälsningar Lisa

    ICA-köket

  • 100 % NEJ

    Hanna

  • Vi gjorde denna förra året, med bränd topp och lite för torr. Det var det enda minus, ska försöka göra den i år igen och se ifall det blir bättre. Är det möjligt att ägget ovanför gör kakan bränd i så hög värme kanske? Är det möjligt att skippa sista steget med penslingen av ägget?

    Susann

    Hej Susann! Våra kockar hälsar att sätt gallret så långt ner det går i ugnen och grädda kakan där och täck kakan med folie mot slutet så att den inte blir bränd. Om du inte penslar kakan så blir den inte lika fin och pärlsockret fäster inte. Bra att tänka på att receptet är anpassat för över- och undervärme, om du använder varmluft ska temperaturen sänkas till 175°C. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Det T

    Rolf peter

  • Hej, Följde receptet till punkt och pricka (förutom att jag inte har en bakmaskin + lite mer apelsinskal). Dock jäste min kaka ingenting. Vad kan jag ha gjort för fel? :)

    Therese

  • Sandra: Har du provat med ugnsfolie eller bakplåtspapper?lägg det ovanpå, borde slippa det brända.

    Tom

  • Några tips på att få skorpan mindre bränd? Insidan var perfekt efter 40min på 200 grader.

    Sandra

    Hej Sandra! Som Tom här ovan skriver så kan du lägga en bit bakplåtspapper på kakan mot slutet av gräddningstiden. Hoppas att du gillade kakan! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Ska det vara bara 1/2 deciliter mjölk?

    Ingrid

    Hej Ingrid! Ja, 1/2 dl mjölk stämmer. Hoppas att du gillar kakan! Hälsningar Elina

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Ganache
    Betyg 3.6 av 5.51 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Varm lyxchoklad med chili
    Betyg 4 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Apelsinparfait med choklad och mandel
    Betyg 4.7 av 5.32 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Varm gräddchoklad med topping
    Betyg 3.1 av 5.74 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad