Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Panettone är ett luftigt jäsbröd på vetemjöl som blandas med ägg, socker, smör och torkad frukt och är en självklarhet på italienarnas julbord. I det här receptet har vi gjort en enklare variant på panettone som liknar en brioche med torkad frukt och hackad mörk choklad.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Ingredienser
ca 12 bitar
1 tsk finrivet apelsinskal
1 dl russin
1 dl kanderade hackade apelsinskal
1/3 dl mörk rom eller apelsinjuice
1/2 dl mjölk
3 ägg (3 ägg motsvarar ca 160 g)
5 dl vetemjöl special (5 dl vetemjöl motsvarar 300 g)
1/2 tsk salt
25 g färsk jäst
1/2 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
50 g hackad mörk choklad (70 %)
1 äggula
1 msk vatten
2 msk pärlsocker
Gör så här
00:10:00
08:00:00
02:00:00
00:55:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
9 stJag gjorde precis som det stod men kakan jäste inte och såg inte alls ut som på bilden som den skulle så det var ett dåligt recept.
Ulrika
En panettone man köper håller ju en evighet (blir väl lite torrare) , hur länge håller sig denna och hur förvarar man den bäst?
My
Hej My! Förvara gärna kakan i en lufttät burk, då håller den ca 1 vecka i rumstemperatur. Kakan går även bra att frysa in annars. Hälsningar Lisa
ICA-köket
100 % NEJ
Hanna
Vi gjorde denna förra året, med bränd topp och lite för torr. Det var det enda minus, ska försöka göra den i år igen och se ifall det blir bättre. Är det möjligt att ägget ovanför gör kakan bränd i så hög värme kanske? Är det möjligt att skippa sista steget med penslingen av ägget?
Susann
Hej Susann! Våra kockar hälsar att sätt gallret så långt ner det går i ugnen och grädda kakan där och täck kakan med folie mot slutet så att den inte blir bränd. Om du inte penslar kakan så blir den inte lika fin och pärlsockret fäster inte. Bra att tänka på att receptet är anpassat för över- och undervärme, om du använder varmluft ska temperaturen sänkas till 175°C. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Det T
Rolf peter
Hej, Följde receptet till punkt och pricka (förutom att jag inte har en bakmaskin + lite mer apelsinskal). Dock jäste min kaka ingenting. Vad kan jag ha gjort för fel? :)
Therese
Sandra: Har du provat med ugnsfolie eller bakplåtspapper?lägg det ovanpå, borde slippa det brända.
Tom
Några tips på att få skorpan mindre bränd? Insidan var perfekt efter 40min på 200 grader.
Sandra
Hej Sandra! Som Tom här ovan skriver så kan du lägga en bit bakplåtspapper på kakan mot slutet av gräddningstiden. Hoppas att du gillade kakan! Hälsningar Elina
ICA-köket
Ska det vara bara 1/2 deciliter mjölk?
Ingrid
Hej Ingrid! Ja, 1/2 dl mjölk stämmer. Hoppas att du gillar kakan! Hälsningar Elina
ICA-köket