Driva på frusen älv

Driva på frusen älv är ett delikat recept på en krämig dessert som är Norrbottens nya landskapsrätt. Du gör efterrätten av bland annat svartvinbärssaft, grädde, fil, vinbär, vit choklad och lime. Perfekt till fest!

Ingredienser
4 portioner
1 dl konc svartvinbärssaft
2 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl långfil
1 tsk vaniljsocker
svarta vinbär till garnering
Limeganache
30 g vit choklad
rivet skal av 1/2 lime
1/2 dl vispgrädde
Kanderade limeskal
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
2 msk finstrimlat limeskal
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
6 stJag ersatte långfilen med fjällfil och det blev jättebra.
Annika
Kan man ersätta långfilen med något, den är så svår att få tag på. Mvh Therese
Therese
Ska desserten stå i kylen eller i frysen de första 4timmarna?
Marika
Hej Marika! Desserten ska stå i kylskåp. Vi har nu uppdaterat receptet med det. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Förslag på alternativ till långfil som är svår att få tag på. I alla fall i Skåne!
Ulrika
Väldigt lätt och snabb efterrätt att förbereda. Jag misslyckades dock att få limeganachen att bli "fast". Jag valde att göra för 4 pers, men delade upp det i tre portioner, tycker det blev bra, dock tycker jag att andelen limeganache var för lite även till 3 portioner, så nästa gång kommer jag göra en större sats av den :) Men en väldigt god efterrätt !
Charlotte
Fantastisk efterrätt som gjorde succé på nyårsmiddagen! Lagom balans av syra och sötma och enkel att förbereda.
Jörgen