Driva på frusen älv
Driva på frusen älv är ett delikat recept på en krämig dessert som är Norrbottens nya landskapsrätt. Du gör efterrätten av bland annat svartvinbärssaft, grädde, fil, vinbär, vit choklad och lime. Perfekt till fest!
Ingredienser
4 portioner
1 dl konc svartvinbärssaft
2 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl långfil
1 tsk vaniljsocker
svarta vinbär till garnering
Limeganache
30 g vit choklad
rivet skal av 1/2 lime
1/2 dl vispgrädde
Kanderade limeskal
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
2 msk finstrimlat limeskal
Gör så här
Tips
Kanderade limeskal: Koka upp vatten och socker. Lägg i finstrimlat limeskal. Koka ca 2 minuter. Sila av. Lägg skalen på ett fat. Strö över socker, vänd runt och låt torka.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Kan man ersätta långfilen med något, den är så svår att få tag på. Mvh Therese
Therese
2023-12-16Ska desserten stå i kylen eller i frysen de första 4timmarna?
Marika
2022-02-28Hej Marika! Desserten ska stå i kylskåp. Vi har nu uppdaterat receptet med det. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2022-03-03Förslag på alternativ till långfil som är svår att få tag på. I alla fall i Skåne!
Ulrika
2022-02-03