Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Dillkött på kyckling

Om du vill festa till det lite i vardagen så kan du testa att laga till dillkött på kyckling. Både spännande och annorlunda! Att det dessutom är otroligt gott gör ju inte saken sämre.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Buljongen: Koka upp vatten, lagerblad, pepparkorn och salt i en stor kastrull.
  2. Putsa kycklingen och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg kycklingen i kastrullen. Sjud 10–15 minuter, tills kycklingen är färdig. Sila av och spara buljongen.
  3. Dillsås: Skala och skär morötterna i grova bitar. Koka dem mjuka.
  4. Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan buljongen lite i taget under vispning, ca 5 dl går åt (för 4 port). Tillsätt grädden och låt koka 3–5 minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt ättika, socker och kycklingen samt de kokta morötterna. Låt kycklingen bli varm. Ta från värmen och rör ner dillen. Krydda med salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev mer ättika och socker. Servera gärna med kokt potatis.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med Maizena majsstärkelse utrörd i grädden/vattnet.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och ersätt smör med mjölkfritt matfett.  

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 11 2010.

 

Ursula
En för mild rätt för min smak. Minns mormors dillkött som smakade mer, så i andra upplagningen blev det klassiskt dillkött på kalv. Förstärkte smaken med dillfrön och hela dillstjälkar som fick koka med köttet. Stort plus för att grytan i princip »lagade sig själv.
BETYG: 3,4

Jonas
Det här är matlagning jag bara skymtat i mormors kök. Häftigt hur så lite ättika kan ge så mycket syra. Andra gången använde jag matlagningsgrädde, redde med Maizena och var försiktig med både ättikan och sockret.
BETYG: 4,2

Helena
Vilken bra familjevardagsrätt! Lätt och snabb att laga, och barnen älskade den. För att få mer smak tog jag mindre vatten andra gången. Provade att byta ut dillen mot pepparrot, men då knorrade barnen.
BETYG: 4,8

Ingredienser

Portioner: 4
Buljong
  • 1 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 6 hela vitpepparkorn
  • 1 1/2 tsk salt
  • 450 g kycklinglårfilé
Dillsås
  • 2 morötter
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl grovhackad dill
  • 1 1/2 krm nymalen vitpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?