Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Dillig fiskgratäng med mosade tomater

Här är ett smarrigt recept på en krämig och dillig fiskgratäng med mosade tomater. Du väljer fisk efter smak, till exempel sej eller lax och tillagar i ugn med en härlig räksås och mandel. Servera gratängen med tomatsalladen och ris eller potatis.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 39, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken, räkorna och spenaten om de är frysta.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Smält matfettet i en kastrull. Ta från värmen och rör ut mjölet. Späd med vin och grädde lite i taget under vispning. Tillsätt citronskal, citronjuice och senap. Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör då och då. Ta från värmen. Krama vätskan ur räkorna. Lägg ner räkor och dill i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Torka av fisken och lägg i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  5. Pressa vätskan ur spenaten och fördela ovanpå fisken. Häll på räksåsen. Strö över mandelspån. Sätt mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Koka under tiden ris eller annat gryn enligt anvisning på förpackningen och gör salladen.
  7. Tomatsallad: Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg i en skål. Mosa tomaterna med handflatan på en skärbräda. Lägg i skålen och skrapa även ner saft och kärnor. Tillsätt persiljan. Häll på en dressing av olja, vinäger, salt och peppar.
  8. Servera fisk- och skaldjursgratängen med tomatsallad och ris eller annat gryn.

Tips

Genom att först mosa tomaterna till salladen både ger och tar de åt sig mer smak.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g fisk i tärningar, t ex sej och lax
  • 200 g skalade räkor
  • 250 g bladspenat
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde
  • finrivet skal av 1 citron
  • 2 tsk citronjuice
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 kruka hackad dill
  • 50 g mandelspån
  • 4 port ris eller annat gryn
  • salt och peppar
Tomatsallad
  • 1/2 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 kruka hackad persilja
  • 1 msk olivolja
  • 0,8 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan