Citrontårta med lemon curd och vallmofrosting

Betyg 4.3 av 5.9 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Citrontårta med lemon curd och vallmofrosting

En gudomligt god påsktårta med frosting. Denna saftiga citrontårta med en krämig fyllning av syrlig lemon curd och söt färskostkräm med vallmofrön görs med margarin. 

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2024

Citrontårta med lemon curd och vallmofrosting

Ingredienser

12 bitar
150 g rumstempererat margarin (+ extra till formarna)
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stora ägg (à ca 70 g)
3 dl mjölk
2 msk finrivet citronskal
5 3/4 dl vetemjöl (5 3/4 dl mjöl motsvarar 345 g)
3 tsk bakpulver
1 krm salt

Frosting

200 g rumstempererat margarin
4 dl florsocker
1/2 msk vaniljsocker
400 g cream cheese
1 msk finrivet citronskal (+ ev extra till garnering)
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk vallmofrön

Fyllning

1 förp lemon curd (à ca 340 g)

Gör så här

00:25:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

7 st
  • Smakerna goda men själva kakan blev så svampig att vi gjorde om receptet en gång pga trodde vi gjort fel. Använde också smör. Tyvärr skulle det visst vara så. Men som alla på kalaset sa. Frostingen var god:-)

    Jenny

    Tack för din första kommentar! : ) Jag hade nog också gjort som du och bytt ut margarinet mot smör... men i den här kakan ska det vara just margarin som står i receptet, det gör att kakan blir luftigare. Kul att ni gillade frostingen i alla fall! Om du provar att baka den en tredje gång får du testa med margarin, så hoppas vi att det blir ett bättre resultat (än en konfektkaka som kan användas som våldstillhygge). Men vi ska nog ändå ta att provbaka två kakor till på måndag för att kunna berätta lite mer ingående vad exakt det blir för skillnad på smör och margarin! Vi återkommer! Trevlig helg! //Tove

    ICA-köket

  • Varför margarin och inte smör? Använder inte margarin då den innehåller palmolja.

    Mimmi

    Hej Mimmi! Just det här receptet är gjort på margarin och vi har inte provar med smör dessvärre så jag kan inte svara på om det går att byta ut. Om du inte vågar chansa så kan du kanske prova det här istället: https://www.ica.se/recept/saftig-citronkaka-med-bla-vallmo-717413/ Med vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Smakerna sitter verkligen där! Men själva kakan blev otroligt ”svampig” i konsistensen vilket va väldigt tråkigt.

    Madeleine

  • Kan den här göras i långpanna och vilka ändringar krävs i så fall?

    Asta

    Hej Asta! Det är inget vi har prövat. Men räknar man arean på botten så skulle du behöva göra receptet ca 2 1/2 ggr. Hör gärna av dig om du provar. Lycka till! Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Kan man ta nåt annat frö än vallmofrön?. Då det finns allergi i hushållet eller ska man bara utesluta de?.

    Fia

    Hej Fia! Det är gott med bara citron men vill du ha något lite krispigt i så kan du använda nötter eller pumpafrön. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Varför margarin och inte smör? Jag tycker att smör förhöjer smaken i alla bakverk. Mvh Eva

    Eva

  • Hej! Har ni något tips för glutenfri variant?

    Ana

    Hej Ana! Du kan göra den här botten och tillsätta citronskal. https://www.ica.se/recept/glutenfri-sockerkaka-586820/ Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Blåbärsscones med lemoncurd
    Betyg 3.4 av 5.25 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tårtfyllning med citron
    Betyg 3.8 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Poppy seed muffins med lemon curd
    Betyg 3 av 5.42 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad