Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Chorizoconfiterad lax med rostade grönsaker

Chorizoconfiterad lax med rostade grönsaker är ett rustikt och spännande recept där korv, laxfilé och potatis är huvudingredienser. Paprika, schalottenlök och tomat rostas i ugn. Citron sätter pricken över i.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka upp vattnet. Tillsätt buljongtärningen. Skär korven och potatisen i bitar. Tillsätt det, olivolja samt lagerblad, timjan och paprikapulver i buljongen. Låt sjuda i ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk. Krydda med salt, peppar och vinäger.
  3. Smörj en ugnsplåt. Dela och kärna ur paprikan. Skär den i grova bitar. Dela tomaterna. Skala schalottenlöken. Lägg paprika, tomater och lök på plåten.
  4. Ugnsrosta grönsakerna i ca 15 minuter, skalen ska bli lite sotiga. Lägg på vitlöksklyftorna (med skal) de sista 5 minuterna.
  5. Sänk ugnstemperaturen till 100°C.
  6. Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt de rostade grönsakerna, potatisen och korven samt häll över buljongen. Ställ in i ugnen i 25 minuter.
  7. Skär citronerna i halvor. Rosta dem i en torr, mycket het stekpanna (man kan lägga dem på ett ark aluminiumfolie i pannan).
  8. Servera med de rostade citronerna, skuren bladpersilja och ett gott bröd.

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i buljongtärningen och korven.

Tips

Genom att rosta citronhalvorna får man en lätt karamelliserad sötma som fint balanserar syrligheten. Ett perfekt giftermål med den feta laxen och den kryddiga korven.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 300 - 400 g chorizo (helst råa)
  • 8 potatisar (8 potatisar motsvarar ca 600 g)
  • 2 dl olivolja + lite till plåten
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk färsk timjan (repade blad)
  • 2 msk paprikapulver
  • 1/2 dl vit balsamvinäger
  • 1 stor röd paprika
  • 1 ask körsbärstomater (à 250 g)
  • 4 schalottenlökar
  • 12 vitlöksklyftor (med skal)
  • 600 g benfri laxfilé med skin
  • 2 citroner
  • salt och peppar
  • bladpersilja till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3570 kJ / 850 kCal
Fett: 52 g
Läs mer om näringsvärden

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer