Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Chokladtårta med Baileys

Det här receptet på chokladtårta med Baileys är en utsökt efterrätt. Chokladtårtan är ljuvlig, lyxig, smakrik, söt och syrlig på samma gång och kommer definitivt att älskas av alla som får smaka! Helt enkelt en exemplarisk och graciös efterrätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och pudra en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för 8 bitar), med kakao.
  3. Bryt chokladen i bitar. Smält smör och choklad i vattenbad. Låt långsamt smälta, rör då och då.
  4. Ta från värmen, låt svalna något och rör sedan ner Baileys.
  5. Vispa ägg och socker i en bunke med elvisp, ca 8 minuter. Rör ner 1/4 av äggvispet i chokladblandningen.
  6. Vänd försiktigt ner resten av äggvispet och blanda försiktigt till en jämn smet. Häll den i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
  8. Vispa grädden och blanda med finrivet apelsinskal. 
  9. Till servering: Servera kakan med grädden och gärna kanderade apelsinskivor (se tips nedan).

För alla

Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: mjöla formen med glutenfritt mjöl, majsstärkelse (Maizena) eller potatismjöl.

Tips

Efter ett par dagar i kylen blir den kompakt, och den fylliga chokladsmaken blir helt fantastisk.

Kanderade apelsiner:
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Tvätta och skär 2 apelsiner i tunna skivor (för 8 bitar tårta). Koka dem 1 minut i vatten.
3. Häll av och torka dem med hushållspapper. Lägg ut apelsinskivorna på en ugnsplåt (ett bakplåtspapper sparar disk). Pudra rikligt med florsocker. Ställ in mitt i ugnen 15 minuter.
4. Ta ut och vänd skivorna. Pudra skivorna rikligt med florsocker igen. Tilllaga ytterligare 15 minuter mitt i ugnen. Passa så att de inte bränns.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 350 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt)
  • 150 g smör
  • 2 msk Baileys
  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • smör till formen
  • kakao (pulver) till formen
Till servering
  • 3 dl vispgrädde
  • finrivet skal av 1 apelsin
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?