Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Chokladkola med ingefära

Seg och ljuvligt god chokladkola med ingefära som dessutom är lätt att laga. Chokladkolan får tack vare ingefäran en inbjudande och kryddig smak som gör att man vill äta fler och fler.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 80 kolor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet i en tjockbottnad, rymlig kastrull. Dra kastrullen av värmen och vispa ut kakaon i matfettet utan att det bildas klumpar.
  2. Tillsätt grädde, socker, sirap och glykos. Koka kolan tills den är 120°C eller lite längre om man vill ha en hård kola. Har du ingen termometer kan du i stället göra kulprovet. Tillsätt ingefäran och rör om.
  3. Smörj en form (ca 20 x 30 cm, för 80 kolor) med lite olja, eller täck den med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten.
  4. Klipp eller skär ut kolor i önskad storlek.

Tips

Glykos finns på apoteket. Det tillsätts för att kolan inte ska sockra sig samt hålla sig seg och blank.

Ingredienser

Portioner: 80 kolor
  • 100 g smör eller margarin
  • 4 msk kakao
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk flytande glykos
  • 2 msk finriven färsk ingefära (eller finrivet skal från apelsin, pepparmyntsolja eller kanel)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?