ÖVER 60 MIN | Avancerad

Chokladhus

Det här är huset alla kommer vilja knapra på. Pepparkakshus i all ära men chokladhus smäller allt lite högre. Dessutom slipper du göra degen, kavla och grädda, det är bara att sätta igång med det roligaste – montering och dekorering!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 hus portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Kristyr: Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner florsockret och tillsätt ättikspriten. Vispa 5 min tills kristyren är tjock och glansig. För fina detaljer tunnar du ut med lite vatten. Färga med hushållsfärg om du vill.
 2. Husets långsidor: Ta en chokladkaka, bryt av en rad för att få den rätta längden på husväggen (spara till montering), och lägg den på en liten mikrosäker skärbräda. Mikra 7 sek på full effekt (1000 W). Ta ut chokladkakan och känn om den börjat mjukna. Mikra i 2 sekunder till om den är hård. Skär försiktigt ut ett fönster ur chokladkakan.
 3. Stick kniven mitt i fönstret och lyft bort det (spara till montering). Gör samma sak med nästa chokladkaka. Lägg de två husväggarna i kylen så de stelnar.
 4. Husets gavlar: Öppna en chokladkaka till och mikra som ovan. Markera exakt mitt på chokladkakan. Utgå från den markeringen och skär till en sned gavel. Gör nästa gavel men skär även ut en dörr på samma sätt som fönstren. Låt båda gavlarna stelna i kylen.
 5. Det är lättast att dekorera husets väggar innan du monterar ihop det.
 6. Ta fram en en bricka/skärbräda att montera huset på.
 7. Montering: Smält ca hälften av chokladen, som blivit över, försiktigt i mikron eller över vattenbad (låt svalna så stelnar den snabbare när huset ska monteras).
 8. Klipp till gelatinblad så att de passar som fönster och fäst fönstren med smält choklad.
 9. Använd en pensel och pensla ett tjockt lager choklad på gavlarnas kanter och tryck fast långsidorna utanpå gavlarna. Flytta huset försiktigt till kylen och låt stelna 15 min.
 10. Pensla smält choklad på toppen av gavlarna och långsidorna och lägg på två chokladkakor som tak. Foga ihop taknocken genom att spritsa med smält choklad. Låt stelna i kylen 20 min.
 11. Skär till en skorsten av Noblesse och foga ihop den med kristyr eller smält choklad. För att den ska passa på taknocken gör du två större och två mindre sidor. Fäst den på husets tak. Sätt dörren på plats. Dekorera taket med Non stop och glasyr.
 12. Förvara huset torrt, borta från värme och fukt.

För alla

Fri från gluten men innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Recept och bild i samarbete med Marabou.

Tips

En led-lampa i chokladhuset gör det mysigt. Använd inte värmeljus- då smälter chokladen!

Sätt sockervadd eller bomull i skorstenen och strö kokosflingor runt huset som snö.

Ingredienser

Portioner: 1 hus
Chokladhus
 • 6 kakor mjölkchoklad (à 200 g)
 • 1 - 2 gelatinblad
 • 1 påse non stop (à 225 g)
 • 4 st noblesse
Kristyr
 • 2 äggvitor
 • 5 - 6 dl florsocker
 • 1 tsk ättiksprit (12%)
 • ev hushållsfärg