Chokladglass och havtornssorbet | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Chokladglass och havtornssorbet

Kanske inte den tjusigaste uppläggningen, men i den här desserten talar smakerna för sig själv. Chokladglassen med fyllig chokladsmak blir len och luftig i glassmaskinen, sorbeten med pigga havtornsbär syrlig och fräsch. Ljuvlig kombo och ljuvligt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Chokladglass: Bryt chokladen i bitar. Smält den i en skål över vattenbad.
  2. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Ta från värmen.
  3. Vispa ihop äggulor, socker, kakao och salt i en bunke. Vispa ner den varma gräddmjölken, lite i taget, i äggvispet. 
  4. Rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Låt svalna helt.
  5. Häll smeten i en glassmaskin och kör ca 20 minuter. Lägg över i en frystålig plastlåda med lock. Ställ i frysen minst 3 timmar före servering.
  6. Havtornssorbet: Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Sila genom en finmaskig sil. 
Låt svalna helt.
  7. Häll smeten i glassmaskinen (rengör den först) och kör ca 30 minuter. Lägg över i en frystålig plastlåda med lock.
 Ställ i frysen minst 3 timmar före servering.
  8. Vid servering: Låt glassen stå framme i rumstemperatur ca 20 minuter och sorbeten ca 5 minuter. Lägg upp i skålar.

För alla (chokladglass)

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj ren mörk choklad av god kvalitet. Använd laktosfri mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: Välj ren mörk choklad av god kvalitet. Ersätt mjölk och grädde med t ex ris-, havre- eller soja-baserade ersättningsprodukter.
Innehåller ägg.

För alla (havtornssorbet)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
Chokladglass
  • 200 g mörk choklad (70 %)
  • 3 1/4 dl mjölk
  • 3 1/4 dl vispgrädde
  • 2 msk sirap av glykos
  • 3 äggulor
  • 4 1/2 msk socker
  • 2 msk kakao
  • ca 1/4 krm salt
Havtornssorbet
  • 1 paket frysta havtorn (à 225 g)
  • 3 dl vatten
  • 2 3/4 dl socker
  • 3 msk sirap av glykos
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2218 kJ / 530 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept