Burgundisk oxfilé m rotfruktspytt
Himmelsk oxfilé som imponerar på gästerna! Perfekt som nyårsmiddag eller varför inte till 50-års kalaset? Oxfilén steks i ugnen med en klick av svampröran. Servera din läckra filé med rotfruktspytt och en läcker rödvinssås.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 1999
Ingredienser
8 portioner
ca 1200 g oxfilé i bit
smör eller margarin
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
2 msk slätbladig persilja
1/2 tsk salt
Sås
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk konc kalvfond (på flaska)
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
2 tsk majsstärkelse
färsk timjan
Rotfruktspytt
1 kg potatis
3 morötter (3 motsvarar ca 400 g)
1 bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 400 g)
2 gula lökar
100 g rimmat sidfläsk
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag har bjudit på det en nyårsafton då vi var 12 personer. Jättegott och bra recept bra att förbereda och ha klart. Har även bjudit på det en födelsedag.
Britt-louise
2012-11-22Kan det här receptet passa om vi blir många 30-40 st?. Annat kött? Rostbiff istället? Tänkt ha buffé.
Hedvig
2007-08-26En mycket uppskattad rätt. -Fick topp betyg av gästerna. Använde kålrot och palsternacka i rotfruktskompytten i stället för rotselleri. Bytte även ut sidfläsket mot bacon.
Jimmy
2007-05-07