Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Burgundisk oxfilé m rotfruktspytt

Himmelsk oxfilé som imponerar på gästerna! Perfekt som nyårsmiddag eller varför inte till 50-års kalaset? Oxfilén steks i ugnen med en klick av svampröran. Servera din läckra filé med rotfruktspytt och en läcker rödvinssås.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i matfett i en het stekpanna så att det får färg. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in i kylen.
  2. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva/hacka champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar.
  3. Sås: Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond tomatpuré och peppar i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten.
  4. Rotfruktspytt: Sätt ugnen på 225°C. Skala potatis, rotsaker och lök. Skär det i grova tärningar. Finstrimla fläsket.
  5. Bryn allt i smör i en stekpanna i omgångar. Lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Vid servering: Sätt ugnen på 225°C. Klicka svampröran på köttet. Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, till innertemperaturen är 58°C om du vill ha köttet rosa. Lägg gärna på kvistar av färsk timjan.
  7. Värm såsen. Värm pytten i ugnen (225°C) i ca 10 minuter. Varmhåll under folie medan köttet ugnssteks. Servera med rotfruktspytten.

Ingredienser

Portioner: 8
  • ca 1200 g oxfilé i bit
  • smör eller margarin
  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g färska champinjoner
  • 2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
  • 2 msk slätbladig persilja
  • 1/2 tsk salt
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond (på flaska)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • ev färsk timjan
Rotfruktspytt
  • 1 kg potatis
  • 3 morötter (3 motsvarar ca 400 g)
  • 1 bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 400 g)
  • 2 gula lökar
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!