Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Burgundisk oxfilé m rotfruktspytt

Himmelsk oxfilé som imponerar på gästerna! Perfekt som nyårsmiddag eller varför inte till 50-års kalaset? Oxfilén steks i ugnen med en klick av svampröran. Servera din läckra filé med rotfruktspytt och en läcker rödvinssås.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 1999
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 8
  • ca 1200 g oxfilé i bit
  • smör eller margarin
  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g färska champinjoner
  • 2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
  • 2 msk slätbladig persilja
  • 1/2 tsk salt
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond (på flaska)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • ev färsk timjan
Rotfruktspytt
  • 1 kg potatis
  • 3 morötter (3 motsvarar ca 400 g)
  • 1 bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 400 g)
  • 2 gula lökar
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Gör så här Börja laga

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i matfett i en het stekpanna så att det får färg. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in i kylen.
  2. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva/hacka champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar.
  3. Sås: Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond tomatpuré och peppar i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten.
  4. Rotfruktspytt: Sätt ugnen på 225°C. Skala potatis, rotsaker och lök. Skär det i grova tärningar. Finstrimla fläsket.
  5. Bryn allt i smör i en stekpanna i omgångar. Lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Vid servering: Sätt ugnen på 225°C. Klicka svampröran på köttet. Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, till innertemperaturen är 58°C om du vill ha köttet rosa. Lägg gärna på kvistar av färsk timjan.
  7. Värm såsen. Värm pytten i ugnen (225°C) i ca 10 minuter. Varmhåll under folie medan köttet ugnssteks. Servera med rotfruktspytten.

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(31)