Burgundisk oxfilé m rotfruktspytt

Betyg 4.2 av 5.30 personer har röstat
Receptet har 12 kommentarer
Burgundisk oxfilé m rotfruktspytt

Himmelsk oxfilé som imponerar på gästerna! Perfekt som nyårsmiddag eller varför inte till 50-års kalaset? Oxfilén steks i ugnen med en klick av svampröran. Servera din läckra filé med rotfruktspytt och en läcker rödvinssås.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 1999

En tom tallrik med bestick och en grön kvist

Ingredienser

8 portioner
ca 1200 g oxfilé i bit
smör eller margarin
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
2 msk slätbladig persilja
1/2 tsk salt

Sås

2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk konc kalvfond (på flaska)
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
2 tsk majsstärkelse
färsk timjan

Rotfruktspytt

1 kg potatis
3 morötter (3 motsvarar ca 400 g)
1 bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 400 g)
2 gula lökar
100 g rimmat sidfläsk
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

00:10:00
00:20:00
00:10:00
00:10:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

12 st
  • Jag har bjudit på det en nyårsafton då vi var 12 personer. Jättegott och bra recept bra att förbereda och ha klart. Har även bjudit på det en födelsedag.

    Britt-louise

  • Kan det här receptet passa om vi blir många 30-40 st?. Annat kött? Rostbiff istället? Tänkt ha buffé.

    Hedvig

  • En mycket uppskattad rätt. -Fick topp betyg av gästerna. Använde kålrot och palsternacka i rotfruktskompytten i stället för rotselleri. Bytte även ut sidfläsket mot bacon.

    Jimmy

  • En fantastisk kombination av smaker med såsen som pricken över i. Kommer göra det igen, jag lovar

    Monica

  • Succé vid min middagsbjudning. Smakade som finaste restaurangmiddag.

    Monica

  • Mycket lätt o enkelt med bra resultat. Men såsen kan göras bättre, lite väl salt, minska fonden och smaka av med litet socket. Eller gör så här: 5 dl rödvin, 1 dl vatten, 1/5 buljongtärning 1-3 msk socker, koka och reducera till ca 2,5 dl, red med majsena.

    Eva

  • Supergott! Perfekt varmrätt till nyårsafton, allt gick att förbereda så tiden i köket blev liten. Vi kommer att laga den igen.

    Eva

  • Jättegott! Jag har bjudit på den här rätten flera gånger och alla har tyckt att det varit mycket gott. Fördel att man kan förbereda i god tid. Kan verkligen rekommenderas.

    Britt-marie

  • En mycket god maträtt som jag lagat vid flera festliga tillfällen! Till rotsakspytten används ca 1 kg potatis en bit rotselleri, 2 gula lökar samt 1 pressad vitlök. Hackas grovt och steks i omgångar i panna. Lägg i långpanna salta och peppra ev timjan. Stek i 225 gr 10 + 20 min. Allt kan förberedas och värmas inför serveringen.

    Lillemor

  • Låter jättegott, men var är receptet på rotsakspytten?

    Pernilla

Testa liknande recept

  • Oxfilé med getost & vinsås
    Betyg 3.6 av 5.39 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Flamberad pepparbiff
    Betyg 3.3 av 5.31 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Grillad oxfilé
    Betyg 4.8 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Skomakarlåda om hösten
    Betyg 4.1 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad