Burgundisk oxfilé m rotfruktspytt

Himmelsk oxfilé som imponerar på gästerna! Perfekt som nyårsmiddag eller varför inte till 50-års kalaset? Oxfilén steks i ugnen med en klick av svampröran. Servera din läckra filé med rotfruktspytt och en läcker rödvinssås.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 1999

Ingredienser
8 portioner
ca 1200 g oxfilé i bit
smör eller margarin
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
2 msk slätbladig persilja
1/2 tsk salt
Sås
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk konc kalvfond (på flaska)
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
2 tsk majsstärkelse
färsk timjan
Rotfruktspytt
1 kg potatis
3 morötter (3 motsvarar ca 400 g)
1 bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 400 g)
2 gula lökar
100 g rimmat sidfläsk
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
00:10:00
00:20:00
00:10:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
12 stJag har bjudit på det en nyårsafton då vi var 12 personer. Jättegott och bra recept bra att förbereda och ha klart. Har även bjudit på det en födelsedag.
Britt-louise
Kan det här receptet passa om vi blir många 30-40 st?. Annat kött? Rostbiff istället? Tänkt ha buffé.
Hedvig
En mycket uppskattad rätt. -Fick topp betyg av gästerna. Använde kålrot och palsternacka i rotfruktskompytten i stället för rotselleri. Bytte även ut sidfläsket mot bacon.
Jimmy
En fantastisk kombination av smaker med såsen som pricken över i. Kommer göra det igen, jag lovar
Monica
Succé vid min middagsbjudning. Smakade som finaste restaurangmiddag.
Monica
Mycket lätt o enkelt med bra resultat. Men såsen kan göras bättre, lite väl salt, minska fonden och smaka av med litet socket. Eller gör så här: 5 dl rödvin, 1 dl vatten, 1/5 buljongtärning 1-3 msk socker, koka och reducera till ca 2,5 dl, red med majsena.
Eva
Supergott! Perfekt varmrätt till nyårsafton, allt gick att förbereda så tiden i köket blev liten. Vi kommer att laga den igen.
Eva
Jättegott! Jag har bjudit på den här rätten flera gånger och alla har tyckt att det varit mycket gott. Fördel att man kan förbereda i god tid. Kan verkligen rekommenderas.
Britt-marie
En mycket god maträtt som jag lagat vid flera festliga tillfällen! Till rotsakspytten används ca 1 kg potatis en bit rotselleri, 2 gula lökar samt 1 pressad vitlök. Hackas grovt och steks i omgångar i panna. Lägg i långpanna salta och peppra ev timjan. Stek i 225 gr 10 + 20 min. Allt kan förberedas och värmas inför serveringen.
Lillemor
Låter jättegott, men var är receptet på rotsakspytten?
Pernilla