Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Brända mandlar

Klibbiga och fantastiskt goda brända mandlar är kul som småplock efter middagen. Sockret smältes till rätt temperatur tillsammans med mandlarna och rörs hela tiden om med en gaffel. Bryt i små bitar och servera med servetter!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Bred ut mandlarna i en ugnssäker form. Torka mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör med en trägaffel efter halva tiden.
  3. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en 2-literskastrull (för 20 bitar).
  4. Koka under omrörning på medelvärme (inte varmare för då kan mandlarna bli brända på ett sätt som inte är gott) tills sockret kristalliserar sig, dvs det blir vitt och torrt. Det tar ca 15 minuter. Dra av kastrullen från plattan.
  5. Höj värmen och ställ tillbaka kastrullen. Sockret ska smälta och bli brunt men inte bränt. När det börjar knäppa - dra kastrullen från värmen men rör fortfarande. Rör så att allt det kristalliserade sockret smälter. Eventuellt behöver du ställa tillbaka kastrullen på plattan någon sekund för att höja temperaturen på smeten.
  6. Bred ut smeten på ett bakpapper och låt den svalna. Bryt i cirka 20 bitar (för 20 st).

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Om du vill göra dubbel sats, laga då godiset i två omgångar. Smaka inte på smeten och rör den heller inte med fingrarna när den är i kastrullen, sockret är väldigt hett!

Ingredienser

Portioner: 20 bitar
  • 2 dl sötmandel
  • 3 dl florsocker
  • 1 dl vatten
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 380 kJ / 90 kCal
Fett: 4 g
Läs mer om näringsvärden