Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Bräckt kassler med krämig potatisgratäng

Bräckt kassler med krämig potatisgratäng är en trevlig och lite festligare rätt som kan lagas till fest eller till vardag för att lyxa till det lite. Du serverar rätten med en fräsch sallad gjord på broccoli, morötter och spetskål.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 43, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skär purjolöken i strimlor.
  3. Koka upp mjölken i en rymlig, helst tjockbottnad kastrull. Lägg i potatisen. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter, mjölken ska börja tjockna. Passa noga så det inte kokar över. Tillsätt vitlök och purjolök. Blanda försiktigt runt. Krydda med salt och peppar.
  4. Häll potatisblandningen i en smord, ugnssäker form. Strö över osten. Sätt mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisen blivit mjuk och osten fått fin färg. Gör resten under tiden.
  5. Broccolisallad: Skär broccolin i mindre buketter. Koka dem nätt och jämnt mjuka ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av.
  6. Skala och riv morötterna grovt. Strimla spetskålen. Blanda broccoli, morot och kål.
  7. Dressing: Häll på en dressing av olja, vinäger, salt och peppar.
  8. Skär kasslern i cm–tjocka skivor. Bräck dem hastigt på båda sidor i en het stekpanna utan fett. Servera med potatisgratäng och broccolisallad.

För alla

Rätten är gluten- och äggfri, men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk.

 

Tips

Tricket för en kalorisnål men ändå krämig potatisgratäng är att förkoka potatisen i mjölk tills stärkelsen börjar frigöras. Grädda sedan som vanligt. Barnknepet: Koka och servera broccolin separat.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g kassler
Potatisgratäng
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 purjolök (delad på längden)
  • 5 dl mjölk (helst 3 %)
  • 150 g riven ost (gärna lagrad)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Broccolisallad
  • 1 broccoli
  • 2 morötter
  • 1/2 spetskål
Dressing
  • 2 msk olivolja
  • 3/4 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2400 kJ / 575 kCal