Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Blåbärskaka med havregryn

Den här blåbärskakan är ett smarrigt inslag på födelsedagsfikan eller på kafferepet. Med det lite krispiga havregrynstäcket på blåbärssylten får kakan lite mer struktur. Smaskigt gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en matberedare eller i en bunke. Finfördela matfettet i mjölblandningen. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20 x 30 cm (för 12 bitar). Tryck eller kavla ut degen. Bred på sylten.
  4. Havregryn: Smält matfettet. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör ner matfettet. Fördela blandningen över sylten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  6. Låt kakan svalna och skär den i rutor.
  7. Servera kakan med mjukrörd glass.

För alla

Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri finmix. Använd s k ren havre.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och servera med laktosfri glass.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och servera med mjölkfri glass.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 2 dl blåbärssylt
Havregryn
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1982 kJ / 474 kCal