Blåbärsbakelse med kolafyllning | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Blåbärsbakelse med kolafyllning

Denna underbart smarriga blåbärsbakelse med kolafyllning är omöjlig att motstå! Den gräddspritsade bakelsen har en len kolasåsfyllning och är toppad av blåbär. De krispiga mandelspånen är underbara för både öga och gom.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner tillsammans med mjölken i äggsmeten. Häll smeten i en liten långpanna (ca 20 x 30 cm, för 4 port) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 250°C, ca 5 min.
  2. Låt kakan kallna. Stansa ut åtta rundlar ur kakan med hjälp av ett glas eller liknande.
  3. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka häftigt tills krämen tjocknat, ca 5 min. Smaka av med vaniljsocker. Fördela kolasmeten på fyra av rundlarna. Lägg resterande rundlar på. Fördela blåbären halvtinade på bakelserna.
  4. Garnering: Vispa grädden till ett fast skum och spritsa runt bakelserna. Rosta mandelspånen i torr stekpanna eller i mikrovågsugn. Tryck fast mandelspånen runt bakelserna.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
Kolasmet
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
Garnering
  • 1 pkt blåbär (djupfrysta à 200 g)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mandelspån
Lägg till i inköpslistan